in

Γίνονται πλούσιοι μετά από 37 χρόνια και 100.000 ώρες ανασκαφών: Παρέα κυνηγών θησαυρού βρήκαν κάτι μοναδικό

Ένα τσεκούρι φαίνεται ότι ανακάλυψε μια ομάδα ερασιτεχνών, που κυνηγάει εδώ και δεκαετίες έναν μυθικό θησαυρό, που λέγεται ότι αξίζει πάνω από 15 δισεκατομμύρια λίρες.

Όπως αναφέρει η σκανδιναβική λαογραφία, ο μυθικός ναός Lemminkäinen βρίσκεται στα βάθη μίας φινλανδικής σπηλιάς και περιέχει διάφορα αντικείμενα πολλών χιλιάδων ετών, όπως πολύτιμους λίθους, χρυσό και σπάνιες αρχαιότητες.

Σύμφωνα με τις φήμες, η είσοδος του σπηλαίου σφραγίστηκε με ασβεστόλιθους, λάσπη και πηλό κατά τον Μεσαίωνα, προκειμένου να προστατευθεί ο ναός από τους Χριστιανούς σταυροφόρους.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες αρχαιολόγοι και ερασιτέχνες τυμβωρύχοι αναζητούσαν για χρόνια τον θησαυρό, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

Ωστόσο, μία ομάδα 12 φίλων, με το παρατσούκλι “Temple Twelve”, βρήκαν μια αρχαία κεφαλή τσεκουριού, μέσα στο στόμιο του σπηλαίου, το οποίο ήταν θαμμένο σε έναν σωρό από μπάζα γρανίτη και πηλό και εικάζεται ότι είναι ηλικίας περίπου 1.000 ετών.

Βρέθηκε τσεκούρι που ανήκει με μυθικό θησαυρό

Το τσεκούρι φέρεται να χρησιμοποιούνταν από τους Βίκινγκς

Μπορεί η ξύλινη λαβή του να έχει προ πολλού σαπίσει, αλλά το σχήμα και η μεταλλική του σύνθεση φέρεται να αντικατοπτρίζει απόλυτα τον τύπο των τσεκουριών που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς εκείνη την περίοδο.

Εφοδιασμένοι με φτυάρια και κουβάδες, η παρέα ξόδεψε μέχρι και έξι ώρες την ημέρα καθημερινά, σκάβοντας μέσα στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα σπηλαίων κοντά στο Ελσίνκι και παρόλο το ότι δεν έχουν καμία εκπαίδευση, έχουν περάσει τα τελευταία 37 χρόνια – και περισσότερες από 100.000 ώρες – αφαιρώντας λάσπη και βράχους από το σπήλαιο με την ελπίδα να αποκτήσουν πρόσβαση στον κύριο θάλαμό του.

Εφόσον η κεφαλή του τσεκουριού οδηγήσει στην ανακάλυψη του θησαυρού, κάθε ένα από τα 12 μέλη της ομάδας – που μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει δεκάρα από τις ανασκαφές τους – θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πολλά δισεκατομμύρια λίρες.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Carl Borgen, αυθεντία για τον θησαυρό Lemminkäinen, βρίσκεται σε τακτική επαφή με την παρέα, από τότε που ξεκίνησαν τις ανασκαφές τους το 1987.

«Η ανακάλυψη της ομάδας είναι σίγουρα η πρώτη πραγματική απόδειξη της ύπαρξης του Ναού», υπογράμμισε ο Borgen από το σπίτι του στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Οι φωτογραφίες του τσεκουριού αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά εντός του τρέχοντος μηνός, από τον ιστορικό, ενώ πλέον πεπεισμένοι ότι έφτασαν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια στην «πηγή», η παρέα ετοιμάζεται για τα επόμενα προσεκτικά της βήματα.

Πλέον σχεδιάζουν να αφιερώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν την εναπομείνασα λάσπη, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και δυναμίτη για να αποκαλύψουν την είσοδο του ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσεκούρι εξετάζεται τώρα επιστημονικά και χρονολογείται από την Museovirasto, τη φινλανδική υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κρυμμένος θησαυρός στον Τιτανικό: Βρήκαν αντικείμενο του πλουσιότερου επιβάτη και το πούλησαν 1.370.000 ευρώ

Με τα αρχικά JJA χαραγμένα πάνω του, το χρυσό ρολόι τσέπης ανήκε στον Αμερικανό επιχειρηματία Τζον Τζέικομπ Άστορ, ο οποίος βρήκε το θάνατο σε ηλικία 47 ετών στο ναυάγιο του Τιτανικού, τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912.

Ήταν ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη εκείνη την περίοδο και, επίσης, ο πλουσιότερος επιβάτης στο κρουαζιερόπλοιο, με περιουσία ύψους 87 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που σήμερα θα αντιστοιχούσε σε αρκετά δισεκατομμύρια.

Το χρυσό ρολόι αυτό πωλήθηκε σε δημοπρασία το Σάββατο 27 Απριλίου έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Henry Aldridge & Son. Ναι, καλά διαβάσατε! Το ποσό που κατέβαλε ο Αμερικανός συλλέκτης ήταν σχεδόν δεκαπλάσιο από την εκτιμώμενη αξία του ρολογιού. Παρόλα αυτά, επειδή επιθυμούσε ιδιαιτέρως να το προσθέσει στη συλλογή του, ήταν πρόθυμος να πληρώσει το αντίτιμο.
ρολόι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν τη δημοπρασία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ για αντικείμενο από το ναυάγιο του Τιτανικού. Το προηγούμενο αυτό ρεκόρ ανήκε σε ένα βιολί που πουλήθηκε το 2013 έναντι 1,1 εκατομμυρίων στερλινών. Επίσης, η θήκη του βιολιού πουλήθηκε στην ίδια δημοπρασία έναντι 360.000 στερλινών (420.000 ευρώ).

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, η Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου 2009 σε ηλικία 97 ετών.

Δεν κάνει διακρίσεις για κάθε πλάσμα: Ιερέας κουβαλάει στα χέρια μια σκυλίτσα που έχει πρόβλημα με τη μέση της

Ανέκδοτο: Η υπηρέτρια ζήτησε αύξηση αποδοχών και προκάλεσε αναστάτωση στην κυρία της