in

Γιατρός έσβησε όλα τα χρέη των καρκινοπαθών ασθενών του ύψους 650.000 δολαρίων

Ο δρ Omar Atiq διατηρούσε ογκολογική κλινική επί 30 χρόνια. Οι ασθενείς του όμως αδυνατούσαν να τον πληρώσουν και τα χρέη ξεπέρασαν τα 650 χιλ. δολάρια.

Όταν εκείνος αποφάσισε να την κλείσει πριν από λίγο καιρό, τους χάρισε τα χρέη τους. Περίπου 200 άτομα ξεκίνησαν το 2021 χωρίς το βαρύ αυτό ιατρικό χρέος χάρη στην ανθρώπινη αυτή χειρονομία του ογκολόγου που διέγραψε όλα τα χρέη των ασθενών του.

Ο δρ Omar Atiq, έκλεισε την ογκολογική κλινική του στο Pine Bluff του Αρκάνσας, τον Μάρτιο μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Συνεργάστηκε με μια χρηματοοικονομική εταιρεία για αρκετούς μήνες μετά το κλείσιμο, σε μία προσπάθειά του να συλλέξει το ποσό για τις πληρωμές από τους πρώην ασθενείς του, αλλά σύντομα αποφάσισε ότι άλλη ήταν η λύση.

«Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν», είπε στο Goodmornig America.

«Έτσι, η γυναίκα μου και εγώ, ως οικογένεια, το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να χαρίσουμε το χρέος τους. Είδαμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε και πράξαμε αναλόγως».

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, περίπου 200 από τους πρώην ασθενείς του Atiq έλαβαν ευχητήρια κάρτα  που έγραφε: «Ελπίζω αυτή η κάρτα να σας βρει καλά στην υγεία σας. Η Κλινική Καρκίνου του Αρκάνσας ήταν υπερήφανη που σας εξυπηρέτησε ως ασθενείς. Παρόλο που διάφορες ασφάλειες υγείας πληρώνουν τους περισσότερους λογαριασμούς για την πλειοψηφία των ασθενών, ακόμη και οι εκπτώσεις ή οι διευκολύνσεις που κάνουν μπορεί να είναι επαχθής.

»Δυστυχώς, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η Κλινική Καρκίνου του Αρκάνσας ολοκληρώνει τη δράση της μετά από 29 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας στην κοινότητα. Η κλινική αποφάσισε να παραιτηθεί από όλα τα οικονομικά χρέη, που της οφείλονται από τους ασθενείς της. Καλές γιορτές».

Οι ασθενείς που έλαβαν την κάρτα είχαν ιατρικά χρέη από εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια από τις θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με τον Atiq.

«Από τότε που άρχισα να ασκώ το επάγγελμα, πάντα αισθανόμουν αρκετά άβολα με τους ασθενείς, όχι μόνο γιατί ανησυχώ για τη δική τους υγεία, ποιότητα ζωής και τη μακροζωία αυτών και των οικογενειών τους αλλά και για τα χρήματα. Πάντα με ενοχλούσε αυτό.

»Εάν προσθέσετε σε αυτό, την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού τότε καταλαβαίνετε ότι ευχαριστούμε τον Θεό που είμαστε αρκετά άνετοι οικονομικά και αυτή ήταν μία πράξη που θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κοινότητα», δήλωσε ο Atiq.

«Είδα ασθενείς με την πάροδο των ετών που απλά δεν είχαν χρήματα ή που χρεοκόπησαν προσπαθώντας να πληρώσουν για τη θεραπεία τους. Από πολλές απόψεις φαίνεται σαν μια εντελώς άδικη κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο Bea Cheesman, πρόεδρος της RMC της Αμερικής, η εταιρεία χρέωσης που συνεργάστηκε με τον Atiq για να απαλλάξει τους ασθενείς από τα χρέη, χαρακτήρισε την απόφασή του «πολύ ευγενική χειρονομία».

«Ο δρ Atiq είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται βαθιά για τον συνάνθρωπο και ήταν πάντα εξαιρετικά εύκολο να συνεργαστεί κανείς μαζί του. Νομίζω προσωπικά ότι είναι απλώς ένα υπέροχο πράγμα, αυτό που έκανε αυτός και η οικογένειά του.»

«Ελπίζω απλώς ότι η κίνηση αυτή διευκόλυνε λίγο τα πράγματα για τους ασθενείς μου, Μόνο αυτό. Ελπίζω απλώς να τους ανακουφίζει λίγο και να τους διευκολύνει ώστε να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις που μπορεί να έχουν στη ζωή τους» είπε ο γιατρός.

Πηγή

ΗΠΑ: Κατηγορούμενος ξεσπά σε κλάματα όταν αντιλαμβάνεται ότι η δικαστής ήταν συμμαθήτριά του

«Όταν παρακαλούμε τον Θεό για τον διπλανό μας, γινόμαστε παγκόσμιοι»