in

Γιατροί επιβεβαιώνουν ότι οι πόνοι περιόδου είναι σχεδόν τόσο επώδυνοι όσο και οι καρδιακές προσβολές

Οι πιο πολλές γυναίκες το ξέρουν καλά, ωστόσο η περιγραφή του πόνου στους άνδρες (γιατρούς ή μη) καταλήγει συνήθως απογοητευτική εμπειρία.

Ωστόσο, τώρα γιατροί κατέληξαν τελικώς στο συμπέρασμα ότι οι πόνοι περιόδου και οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας είναι πραγματικά οδυνηροί, κάτι που επισημαίνουν οι γυναίκες εδώ και αιώνες.

Ειδικότερα, οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου επώδυνοι με μια καρδιακή προσβολή.

Ο John Guillebaud, Καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας στο University College του Λονδίνου, αναφέρει: «Η δυσμηνόρροια, δηλαδή η οδυνηρή εμμηνόρροια, έχει περιγραφεί ως εξίσου επώδυνη με μια καρδιακή προσβολή. Οι πόνοι κατά τη διάρκεια τής περιόδου παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες για μια στις πέντε γυναίκες. Παρόλα αυτά πολλοί γιατροί απορρίπτουν τα συμπτώματα και συστήνουν παυσίπονα, παρόλο που η ιβουπροφαίνη συχνά δεν βοηθά καθόλου.»

Η ενδομητρίωση, η δεύτερη αιτία των πόνων περιόδου μετά τη δυσμηνόρροια, εκτιμάται ότι επηρεάζει μια στις δέκα γυναίκες. Κάνει κύτταρα, παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στην επένδυση της μήτρας, να αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να προκαλέσει πλήθος συμπτωμάτων όπως: επώδυνες περιόδους, κόπωση, προβλήματα στα έντερα και την ουροδόχο κύστη, ακόμη και στειρότητα. Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα χρειάζεται πάνω από επτά χρόνια για να διαγνωστεί με ενδομητρίωση λόγω της μεγάλης έλλειψης έρευνας και ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα. Ωστόσο, και οι επιλογές θεραπείας παραμένουν περιορισμένες. Τα αίτια που προκαλούν δυσμηνόρροια συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μην είναι πλήρως κατανοητά.

Η ερευνήτρια Dr Annalize Weckesser είπε στον Independent πως μια κουλτούρα σιωπής έχει οδηγήσει στην παραμέληση της κατάστασης από την ιατρική κοινότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπάρχει μια μακρά ιστορία να μην παίρνουμε στα σοβαρά τους πόνους περιόδου και να τους αντιμετωπίζουμε μάλιστα ως υστερία από μέρους των γυναικών. Οι γνώσεις των νεαρών κοpιτσιών για αυτά τα θέματα είναι ελλιπείς. Οι γιατροί είναι μέρος αυτού, δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι τυπικό και τι ασύνηθες και αυτή η άγνοια φτάνει μέχρι τις νοσοκόμες και τους θεράποντες ιατρούς με αποτέλεσμα να παραγράφονται οι εμπειρίες των γυναικών.»

Πηγή

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια – Γιατί λέγονται «Φώτα» και ποια η ιστορία τους

Η Απάντηση Σε Εκείνους Που Δεν Θέλουν Και Αντιπαθούν Τα Σκυλιά