Το μυαλό ταξιδεύει σε θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά όταν παντού γύρω σου, από πανό, πλακάτ ή μπάνερ ως και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιοδικά τα ρολόγια έχουν κολλήσει ανησυχητικά στην ίδια ώρα. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο πριν από κάποιους μήνες πήρα στα χέρια μου μηχανικά το περιοδικό που συνοδεύει πάντα τη θέση επιβατών στο αεροσκάφος, με όλα εκείνα τα καλούδια που σε καλούν να τα αγοράσεις, ενίοτε και εν πτήση, αν δηλαδή αυτή είναι ανάλογης διάρκειας. Παρατήρησα ένα κομψότατο ρολογάκι χειρός και στη συνέχεια κάποιο άλλο, και άλλο. Περίεργο! Όσα κι αν είδα στις σελίδες που ακολούθησαν είχαν ένα και το αυτό χαρακτηριστικό. Έδειχνα όλα την ίδια ώρα: Κάθε ρολόι ήταν σεταρισμένο στις 10.10 (10.09, 10.11 ξέρετε αυτό παίζει όταν έχεις να κάνεις με δείκτες και από τη γωνία που βλέπει κανείς το καντράν). Με ξάφνιασε αυτή η μικρή συνωμοσία των ωρολογοποιών τούτου του κόσμου. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Γιατί έχει επικρατήσει σε 9 στις 10 διαφημίσεις; Ναι, οφείλω να παραδεχτώ πως όσο έψαχνα περισσότερα, τόσο έβλεπα πως υπήρχαν και ελάχιστες εξαιρέσεις, από αυτές που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπου τα ρολόγια δεν έδειχναν εκείνη την ώρα.
Αναζητώντας περισσότερα για το θέμα, καταλήξαμε σε ένα εκτενέστατο άρθρο της nytimes. Σύμφωνα με αυτό, στη λίστα με τα best sellers ρολόγια του Amazon, 22 από τις 24 διαφημίσεις είχαν φιξαρισμένα τα ρολόγια χειρός στην ώρα αυτή: 10.10. Στα 100 ρολόγια που πούλησαν περισσότερο την εποχή που δημοσιεύτηκε το άρθρο, τα οποία φιλοξενούσαν αξεσουάρ 20 εταιριών, μόλις τρεις δεν είχαν διαφημίσεις στις οποίες τα ρολόγια είχαν ώρα 10.10.
Ποια είναι η εξήγηση;
Όσο κι αν θα μας ιντρίγκαρε η ιδέα, αυτή η επιλογή να έχει να κάνει με μια σκοτεινή, περίεργη θεωρία συνωμοσίας, η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Αρχικά, τα περισσότερα brands εμφανίζονται ψηλά στο κέντρο του καντράν, έτσι ώστε τοποθετώντας τους δείκτες στο 10 και το 2, να αγκαλιάζει το λογότυπο της εταιρίας. Φαίνεται μάλιστα πως παλιότερα η ενδεδειγμένη ώρα για τους διαφημιστές ήταν 8.20, καθώς και πάλι με αυτό τον τρόπο παρέμενε καθαρό το σημείο όπου φαινόταν το λογότυπο. Ωστόσο, στη συνέχεια παρατηρήθηκε πως οι δείκτες να κοιτούν προς τα κάτω, δίνει μια κάπως καταθλιπτική αίσθηση.
Ο Πίτερ Μάγκερ, εκπρόσωπος της ελβετικής Swatch εξηγεί στη nytimes πως η εταιρία φωτογραφίζει κυρίως τα ρολόγια της σε ώρα 10.10, γιατί έτσι δίνουν την αίσθηση “χαμογελαστού προσώπου, αντί για σκυθρωπού”. Από την άλλη, η Timex έχει αποφασίσει πως όλα τις τα ρολόγια θα είναι φιξαρισμένα στις 10.09.36 δευτερόλεπτα, ακόμη και εκείνα με ψηφιακό καντράν. Από την πλευρά της, η Rolex συνηθίζει να βγάζει διαφημίσεις στις οποίες τα ρολόγια δείχνουν ώρα 10.10.31 ακριβώς.
Σε ώρα iPhone
Στο ίδιο άρθρο μάθαμε πως και η Apple έχει τη δική της διαφημιστική ώρα, αφού σε όλα της τα κινητά τηλέφωνα αποτυπώνεται πάντα ώρα, 09.42. Αν και εδώ δεν υπάρχει πρακτικός ή ψυχολογικός λόγος, λέγεται πως η ώρα εκείνη ήταν εκείνη (σε Pacific Time) που ο ιδρυτής της εταιρίας Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iPhone στον κόσμο. Ωστόσο, το κείμενο της nytimes συμπληρώνει πως από τον αμερικανικό κολοσσό δεν επιβεβαιώνεται η ιστορία.