Παράθυρο ή διάδρομος; Μα φυσικά, παράθυρο! Είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάτσουν στις μέσα θέσεις του αεροπλάνου ενώ έχουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνο προτιμούν να κάθονται στις θέσεις στο παράθυρο.
Αν προτιμήσεις διάδρομο, είναι περίπου σαν να σου προτείνουν να κάτσεις στο καλύτερο καφέ με την ωραιότερη θέα του κόσμου και εσύ να αρνείσαι. Μόνο που εδώ, αντί για ανθρώπους, μερικά σπίτια ή μνημεία βλέπεις θάλασσες, βουνά και πόλεις από ψηλά.
Πόσοι, όμως, από εσάς που λατρεύετε τα παράθυρα έχετε παρατηρήσει τη μικρή τρυπούλα που υπάρχει στην επιφάνειά τους;
Αυτήν τη μικρή τρύπα, που παρά το μέγεθός της, είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή πτήση.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά σε ένα τυπικό παράθυρο καμπίνας των επιβατών, θα δείτε ότι αποτελείται από τρία τζάμια, συνήθως από ακρυλικό υλικό. Ο σκοπός του εσωτερικού τζαμιού, που μερικές φορές ονομάζεται «τμήμα μηδέν», είναι απλώς για να προστατεύσει το επόμενο. Ακολουθεί το μεσαίο τζάμι, στο οποίο υπάρχει αυτή η μικρή τρυπούλα, γνωστή και ως «οπή αερισμού» και τέλος, το εξωτερικό τζάμι.
Και είναι και το πιο σημαντικό, καθώς, όπως είναι γνωστό, καθώς ένα αεροσκάφος ανεβαίνει, η πίεση του αέρα προς την καμπίνα αυξάνεται. Την ίδια ώρα, το σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους διατηρεί την πίεση του θαλάμου σε ένα άνετο και ασφαλές επίπεδο. Αυτό σημαίνει, ότι η πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι πολύ μεγαλύτερη από την πίεση έξω.
Τα δύο εξωτερικά τζάμια των παραθύρων της καμπίνας είναι σχεδιασμένα να αντέχουν αυτή τη διαφορά πίεσης μεταξύ της καμπίνας και της ατμόσφαιρας. Και αν και τόσο το μεσαίο όσο και το εξωτερικό τζάμι είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν τη διαφορά πίεσης, το εξωτερικό τζάμι είναι εκείνο που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.
Γιατί υπάρχει αυτή η μικρή οπή αερισμού
Σκοπός της μικρής οπής εξαέρωσης στο «μεσαίο τζάμι» είναι να επιτρέψει την πίεση να ισορροπήσει μεταξύ του θαλάμου επιβατών και του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών (του εσωτερικού και του εξωτερικού), έτσι ώστε η πίεση της καμπίνας κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζεται μόνο στο εξωτερικό τζάμι.
Η Bret Jensen, γκουρού μηχανικός της Boeing Commercial Airplanes, παράλληλα μιλά για μία ξεχωριστή, αλλά σχετική λειτουργία της τρύπας: να απελευθερώνει την υγρασία από τον διάκενο αέρα (αυτόν που εγκλωβίζεται ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό με το μεσαίο τζάμι και ανάμεσα στο μεσαίο τζάμι και το εσωτερικό τζάμι) και να αποτρέπει τον σχηματισμό παγετού στο παράθυρο ή ακόμη και τη θόλωσή του.