Επί τουλάχιστον 50 χρόνια, ένας πλούσιος Αμερικανός συλλέκτης έργων ασιατικής τέχνης γευμάτιζε και δειπνούσε στο ίδιο νεοϋρκέζικο εστιατόριο.
Ο 85χρονος Ρόμπερτ Έλσγουορθ που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από πτώση, άφησε 100.000 δολάρια (88.000 ευρώ) στην ιδιοκτήτρια του Donohue’s Steak House και στην ανιψιά της.
«Είπα ‘Ω Θεέ μου!’ Δεν περίμενα τίποτε”. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ γενναιόδωρος και πολύ καλός με όλο τον κόσμο», αναφέρει η 53χρονη Μορίν Ντόνοχιου-Πίτερς, η οποία διευθύνει το οικογενειακό εστιατόριο στην κοσμοπολίτικη συνοικία της Άνω ανατολικής πλευράς του Μανχάταν.
Είχε λάβει τηλεφώνημα από τον δικηγόρο του θανόντα, ο οποίος της είπε πως ο πελάτης του άφησε “κάτι” στη διαθήκη του: 100.000 δολάρια γι αυτήν και την ανιψιά της, την 28χρονη Μορίν Μπάρι η οποία εργάζεται στο εστιατόριο το βράδυ.
Ο Έλσγουορθ ήταν γνωστός συλλέκτης και έμπορος έργων ασιατικής τέχνης, τον οποίο αποκαλούσαν «βασιλιά του Μινγκ» και ο οποίος είχε ένα διαμέρισμα 20 δωματίων στη λαμπερή 5η λεωφόρο, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.
«Τον γνώριζα από τότε που γεννήθηκα, 53 χρόνια. Ήταν πελάτης εδώ επί 54, 58 χρόνια. Πάντα χαμογελαστός. Παράγγελνε πάντα το ίδιο φαγητό και το ίδιο ποτό», εξήγησε η Μορίν, της οποίας ο πατέρας, Μάικ Ντόνοχιου, είχε ανοίξει το εστιατόριο τη δεκαετία του 1950 και το οποίο αυτή κληρονόμησε μετά το θάνατό του το 2000.
Για περισσότερο από μισό αιώνα, όταν ήταν στη Νέα Υόρκη, ο Έλσγουορθ έτρωγε κροκ-μεσιέ χωρίς ζαμπόν το μεσημέρι και μπριζόλα το βράδυ, τα οποία συνόδευε πάντα με ουίσκι Jim Beam Bourbon.
Το τραπέζι στο οποίο συνήθιζε να κάθεται ο συλλέκτης
Το εστιατόριο των Ντόνοχιου είναι τυπικό νεοϋορκέζικο, όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, με τις περσίδες του κλειστές τόσο όσο να αφήνουν λίγο φως να μπαίνει, οι τοίχοι με ξύλινη επένδυση κοσμούνται από θαλασσογραφίες, ένα μεγάλο μπαρ, και μια αίθουσα εντυπωσιακά απλή.
Το 1986 ο συλλέκτης είχε δωρίσει 480 πίνακες ζωγραφικής Ασιατών καλλιτεχνών στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες.
Ο «Μπόμπι» ήταν ένας αυτοδίδακτος, ο οποίος δεν είχε τελειώσει το γυμνάσιο, σύμφωνα με τη νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους New York Times μετά το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου.