in

Φόλα: Πώς να σώσεις ένα ζώο; Συμπτώματα & χρόνος αντίδρασης

Οι Έλληνες δεν αποτελούν τον πλέον φιλόζωο λαό του κόσμου. Χιλιάδες περιστατικά κακοποίησης, δολοφονιών και υπάνθρωπου βασανισμού ζώων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.. Ένα μεγάλο μέρος αυτών συνδέεται με το δηλητηρίαση και θανάτωσή τους με φόλες. Με τον όρο «φόλα» αναφερόμαστε σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται με σκοπό τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού.

Τα πλέον συνήθη δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι:
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό (ωμό ή ψημένο κρέας). Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως τοποθετούνται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια προκαλούν φρικτούς πόνους στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα, για  τα τριμμένα γυαλιά εντούτοις όχι..

1. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ δηλητηρίασης από φόλα

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη)

Έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια

Σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού

Μυϊκά τινάγματα

Ασθματική αναπνοή

Τρέμουλο

Σπασμοί

Κώμα

Θεραπεία: Μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Εντούτοις, προκειμένου να έχει το ζώο ελπίδα επιβίωσης, θα πρέπει να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

– Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι, μουστάρδα ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, διότι μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Προχωρήστε αμέσως στο επόμενο στάδιο.

– Μετά τον εμετό: ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου- Παράδειγμα: Norrit

– Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.

2.  Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο)

Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες.
Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.

Θεραπεία: Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

3. Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης. Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαθέτετε από πριν, κουτί πρώτων βοηθειών που να περιέχει εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες. Έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνο του κτηνιάτρου σας. Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΩΣ μαζί του προκειμένου να σας δώσει οδηγίες. Η ενημέρωση και η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας..

Αφού κάνετε ό,τι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, καταγγείλετε στην αστυνομία τη δολοφονική απόπειρα έχοντας μαζί σας και κάποιον άλλο μάρτυρα (κατά προτίμηση όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Είναι σημαντικό να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε επίσης το συμβάν και στις τοπικές αρχές (πχ τοπικό δήμο) και πιέστε τους να λάβουν μέτρα. Η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ζώου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο.

via

Μια Διδακτική Ιστορία: Ένας γέρος ινδιάνος της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων

Λάκης Γαβαλάς: Αποδείχτηκε περισσότερο άντρας από πολλούς άλλους άντρες