in

Έβαλε στοίχημα να δημιουργήσει ένα δάσος και φύτευε ένα δέντρο την ημέρα. Η εκπληκτική ιστορία ενός άνδρα που έδωσε ζωή σε μια κατεστραμμένη περιοχή μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης

Έβαλε στοίχημα να δημιουργήσει ένα δάσος και φύτευε ένα δέντρο την ημέρα. Η εκπληκτική ιστορία ενός άνδρα που έδωσε ζωή σε μια κατεστραμμένη περιοχή μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης (Βίντεο)

Είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που… φύτεψε ένα δάσος, αφού επί 40 χρόνια κάθε μέρα φύτευε ένα δέντρο! Το όνομά του είναι Jadav Payeng και η ιστορία του μοναδική.

Πριν από περίπου 40 χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα και κατάφερε να δημιουργήσει στο Ασάμ της Ινδίας ένα δάσος μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης.

«Το 1979 η περιοχή καταστράφηκε. Οι κάτοικοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία καταστροφική πλημμύρα. Πολλά φίδια ήρθαν στην περιοχή. Έπειτα ήρθε το καλοκαίρι και η θερμοκρασίες ήταν απίστευτα υψηλές. Τα φίδια δεν άντεχαν τη ζέστη και πέθαιναν.

«Όταν το είδα, σκέφτηκα ότι ακόμα και εμείς οι άνθρωποι θα πεθάνουμε με αυτό τον τρόπο μέσα στη ζέστη», σκέφθηκε και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη μεταμόρφωση του νησιού.

Δεσμεύτηκε να φυτεύει καθημερινά κι από ένα δέντρο – κι από ένα δέντρο έφτασε σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, να έχει φυτέψει ένα ολόκληρο δάσος, το Molai, που ευδοκιμεί συνδυάζοντας διαφορετικά είδη και που έχει προσελκύσει πλέον ένα πλήθος ζώων στο νησί, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, ελάφια, αρκούδες, ακόμα και τίγρεις.

«Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει»
Έτσι, ξεκίνησε το μεγάλο έργο που είχε στο μυαλό του.

«Σταδιακά άρχισαν να έρχονται ζώα στο δάσος μου. Η Τίγρη της Βεγγάλης, ελέφαντες, ρινόκεροι κι άλλα άγρια ζώα».

Ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις να μαθαίνουν στα παιδιά με το σωστό τρόπο να αγαπάνε την φύση και να νοιάζονται γι’ αυτή από μικρή ηλικία: «Ας είναι κάθε παιδί υπεύθυνο για ένα δέντρο, έτσι η Ινδία θα γίνει πράσινη χώρα σε 10 χρόνια!»

Με αυτό τον τρόπο ένας και μοναδικός άνθρωπος όχι μόνο εμπλούτισε το οικοσύστημα του νησιού του αλλά ουσιαστικά το έσωσε από την καταστροφή, αφού σήμερα οι ρίζες των δέντρων έχουν αναστείλει τη διάβρωση του εδάφους στο Ματζούλι.

Ο Πεγιένγκ έχει κατακτήσει τον τίτλο «Ο άνδρας του δάσους της Ινδίας», και έχει γίνει έμπνευση για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του.

Ωστόσο, παραμένει ταπεινός. «Δεν έκανα τα πάντα μόνος», σχολιάζει. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει».
Το δάσος είναι οικογένειά του και ακόμα φροντίζει να επισκέπτεται το πρώτο δέντρο που φύτεψε. Ένας άνδρας με όραμα, πείσμα που πέτυχε κάτι μοναδικό

Δείτε το βίντεο με την ιστορία του!

Τι έλεγε ο Άγιος Πορφύριος για τα τα παιδιά

«Τους αληθινούς ανθρώπους τους στέλνει ο Θεός. Τους αληθινούς άντρες η μοίρα»