in

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κορωνοϊός: Πρόταση Για Υποχρεωτική Μάσκα Σε Εξωτερικούς Χώρους

Την εισήγηση των επιστημόνων επιβεβαίωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Την εισήγηση της Επιτροπής της λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας επιβεβαίωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόταση αυτή θα κριθεί από τα κρούσματα που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ενώ το μέτρο – αν όντως υλοποιηθεί – θα είναι οριζόντιο σε όλους τους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Ουσιαστικά, πρόκειται πως για γενικευμένη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπως έγινε στις επιβαρυμένες περιοχές όπου ελήφθησαν έκτακτα μέτρα με πρώτο τον Πόρο (σ.σ. τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν και στη Χαλκιδική).

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες έχει υπάρξει αυξημένη φημολογία για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού ως νέο έκτακτο μέτρο.

«Όπλο» οι μάσκες

Ιδιαίτερα σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των δραματικών επιπτώσεών του αποδεικνύεται η μάσκα, όπως προκύπτει από διεθνείς μελέτες. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) καταλήγουν στη διαπίστωση αυτή σε σχετικό κείμενό τους, το οποίο αντλεί στοιχεία, μεταξύ άλλων, από άρθρο με τίτλο «Οι μάσκες σώζουν ζωές» του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) (25/8/20, https://directorsblog.nih.gov/2020/08/25/masks-save-lives/) δρος Φράνσις Κόλινς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αποφυγή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη χρήση μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ο δρ Κόλινς σημειώνει ότι φοράμε τις μάσκες μας εκτός σπιτιού όχι απαραιτήτως για να προστατευθούμε οι ίδιοι, αλλά για να προστατεύσουμε τους υπολοίπους. Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού και κατά την περίοδο επώασης να μεταδώσει τον ιό σε πολλά επίνοσα άτομα χωρίς να το γνωρίζει. Ποιος είναι όμως ο βαθμός προστασίας που προσδίδει η μάσκα; Προστατεύει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, είναι η απάντηση, σύμφωνα με σχετική διεθνή μελέτη των Worby CJ και συνεργατών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications (Face Mask Use in the General Population and Optimal Resource Allocation During the COVID-19 Pandemic. Worby CJ, Chang HH. Nat Commun. 2020 Aug 13;11(1):4049.). Το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν έδειξε ότι αν υπήρχε καθολική εφαρμογή υφασμάτινης μάσκας σε μια κοινότητα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν οι διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας τόσο μεταξύ διαφορετικών πολιτειών στις ΗΠΑ όσο και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης ώστε να μελετήσουν πολλά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό ανάλογα με τον βαθμό χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 σε κάθε σενάριο. Οπως αναμενόταν, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 μειωνόταν καθώς η διαθεσιμότητα και η χρήση μάσκας προσώπου αυξανόταν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες είναι και αυτές αρκετά αποτελεσματικές και μειώνουν τη θνητότητα από COVID-19, ειδικά όταν η εφαρμογή τους είναι ευρεία.

Επιπροσθέτως, ο δρ Κόλινς σημειώνει ότι μια άλλη πρόσφατη μελέτη (Masks Do More Than Protect Others During COVID-19: Reducing the Inoculum of SARS-CoV-2 to Protect the Wearer. Gandhi M, Beyrer C, Goosby E. J Gen Intern Med. 2020 Jul 31.) έδειξε ότι παρότι ο σκοπός της μάσκας είναι πρωτίστως η πρόληψη της μετάδοσης από αυτόν που τη φοράει στους υπολοίπους, συμβάλλει επίσης στη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 που δέχεται αυτός που τη φοράει, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε ηπιότερη λοίμωξη.

Εν κατακλείδι, επισημαίνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ο δρ Κόλινς προτρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να γίνουμε κι εμείς μέρος της προσπάθειας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να σώσουμε ζωές.

Πηγή: .typosthes.gr

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει – Πόσο βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας – Που θα έχουμε έντονες χιονοπτώσεις

Σύμβουλος ασφαλείας Ερντογάν: «Τους λυπάμαι τους Έλληνες- Έλληνες είστε νάνοι, η Τουρκία είναι γίγαντας»