in

Έκανε μπάνιο & πέθανε λίγες ώρες μετά: Τραγωδία με νεκρό παιδί 2 ετών, η θανατηφόρα μόλυνση από αμοιβάδα

Ένα νήπιο με ένα “φωτεινό χαμόγελο” από το Αρκάνσας πέθανε αφού μολύνθηκε από μια σπάνια εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα στην οποία εκτέθηκε σε ένα κλαμπ του Λιτλ Ροκ. Ο Michael Alexander Pollock III, 16 μηνών, πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου μετά τη μόλυνση από Naegleria fowleri.

Αγοράκι ενός έτους πέθανε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

Το 16 μηνών παιδί έπαιζε στη πισίνα της λέσχης όταν μολύνθηκε από τη Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα που ζει στο νερό και προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους ιστούς, σκοτώνοντας σχεδόν το 100% των θυμάτων της.

Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας επιβεβαίωσε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι η υδάτινη παιδική χαρά όπου έπαιζε το νεαρό αγόρι και πιθανότατα πολλά άλλα παιδιά περιείχε ίχνη της αμοιβάδας. Ο σύλλογος έκλεισε αμέσως την πισίνα.

Ο ιατροδικαστής της πολιτείας δήλωσε ότι το παιδί, ο Michael Alexander Pollock III, πέθανε το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας στο Little Rock.

Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πέντε θύματα της εγκεφαλοφάγου λοίμωξης φέτος, με πιο πρόσφατο έναν κάτοικο του Τέξας που πέθανε μετά από κολύμπι σε λίμνη του Όστιν.

Η Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που ζει σε ζεστό γλυκό νερό, το είδος που αναβλύζει από τα σιντριβάνια σε πλατείες.

Όταν το παράσιτο εισέρχεται στη μύτη και ταξιδεύει μέσω των ρινικών διόδων, φτάνει στον εγκέφαλο όπου τρέφεται με εγκεφαλικό ιστό, οδηγώντας σε σοβαρή νευρολογική βλάβη. Η λοίμωξη ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβάδα της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας (PAM).

Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος μεσολάβησε μεταξύ της έκθεσης του Michael στον οργανισμό που καταστρέφει τον εγκέφαλο και του θανάτου του, αν και η λοίμωξη συνήθως εξελίσσεται γρήγορα.

Μωρό πέθανε από σπάνια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ μίας και 12 ημερών μετά το κολύμπι σε μολυσμένο νερό και ο θάνατος συνήθως ακολουθεί περίπου πέντε ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα αρχικά μοιάζουν με ιό, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός και δυσκαμψία στον αυχένα. Αλλά γρήγορα εξελίσσονται σε πιο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων, των παραισθήσεων, του κώματος και συχνά του θανάτου.

Μόλις 157 περιπτώσεις ΠΑΜ επιβεβαιώθηκαν από το 1962 έως το 2022, αλλά μόνο τέσσερις άνθρωποι επέζησαν.

Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας, το οποίο έστειλε δείγματα νερού στο CDC για έλεγχο, δήλωσε: “Το CDC ανέφερε ότι ένα δείγμα splash pad επιβεβαιώθηκε ότι έχει βιώσιμο Naegleria fowleri. Τα υπόλοιπα δείγματα εκκρεμούν ακόμη. Το τμήμα έχει έρθει σε επαφή με το Country Club of Little Rock και ήταν συνεργάσιμο στις έρευνες με την ADH”.

Αν και γενικά πολύ σπάνια, πιστεύεται ότι υπήρξαν τουλάχιστον άλλα πέντε θύματα στις ΗΠΑ φέτος. Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας στο Τέξας πέθανε από τη λοίμωξη αφού έκανε μπάνιο στη λίμνη Lyndon B. Johnson κοντά στο Όστιν.

Το περιστατικό αυτό συνέβη περίπου ένα μήνα μετά από έναν παρόμοιο θάνατο στη Τζόρτζια. Λίγες εβδομάδες πριν από το περιστατικό στη Τζόρτζια, ένα δίχρονο παιδί στη Νεβάδα υπέκυψε στη μόλυνση από την αμοιβάδα.

Ένας άλλος θάνατος λόγω της μόλυνσης αναφέρθηκε στην κομητεία Σάρλοτ της Φλόριντα, περίπου 70 μίλια νότια της Τάμπα, τον Μάρτιο.

Το τελευταίο κρούσμα που αναφέρθηκε στο Αρκάνσας ήταν το 2013, όταν ένα 12χρονο κορίτσι ονόματι Κάλι Χάρντιγκ που προσβλήθηκε από τη μόλυνση από ένα υδάτινο πάρκο και επέζησε.

Τι είναι η Naegleria fowleri;
Η Naegleria fowleri είναι μια αμοιβάδα που “κυριολεκτικά τρώει τον εγκεφαλικό ιστό”, σύμφωνα με τον Δρ Anjan Debnath, ειδικό σε παρασιτικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα σε γλυκό νερό, συμπεριλαμβανομένων των θερμών πηγών και των λιμνών.

Η ακατάλληλη επεξεργασία του νερού σε πισίνες, ιδιωτικές λίμνες, ακόμη και το νερό της βρύσης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θανατηφόρα έκθεση στην αμοιβάδα.

Η αμοιβάδα ταξιδεύει προς τη μύτη, όπου έχει άμεση διαδρομή προς τον εγκέφαλο.

Μόλις εκτεθεί το οσφρητικό νεύρο στη μύτη ενός ατόμου, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως εννέα ημέρες.

Όσοι έχουν μολυνθεί συνήθως πεθαίνουν μέσα σε πέντε ημέρες από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Τα συμπτώματα καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται περιλαμβάνουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα όπως επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις, σύγχυση και κώμα.

«Να κοιμάσαι ευτυχισμένος. Να εκπέμπεις αγάπη. Να ξέρεις ότι είμαστε εδώ περαστικοί»

Αθάνατα παιδικά χρόνια. Πώς ήταν να μεγαλώνεις σε ένα χωριό τη δεκαετία του ‘80