in

Άντρας κρατούσε αυτή την πέτρα για χρόνια και τελικά αποδείχθηκε πιο πολύτιμη από χρυσό

Όταν είδε για πρώτη φορά αυτήν την πέτρα σε κοκκινωπή απόχρωση, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινότανε αρκετά χρόνια αργότερα. Δεν είχε την παραμικρή ιδέα το πόσο σπάνια και πολύτιμη θα αποδεικνυόταν.

Τι ήταν τελικά η πέτρα που εντόπισε
Ανακάλυψε έναν περίεργο βράχο, τον πήρε σπίτι του και προσπάθησε να τον σπάσει και να τον λιώσει χωρίς αποτέλεσμα

Δεν κατάφερε ποτέ να σπάσει τον βράχο ή να τον λιώσει ή να τον ανοίξει. Ο David Hole, έψαχνε στο Περιφερειακό Πάρκο Μέριμπορο κοντά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν ανακάλυψε ένα πραγματικά ασυνήθιστο πέτρωμα: ένα πάρα πολύ βαρύ, κοκκινωπό βράχο, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν μέσα σε κίτρινο πηλό!

Αρχικά νόμιζε πως μέσα υπήρχε χρυσός

Η πρώτη σκέψη του άνδρα ήταν πως για να χτυπά ο ανιχνευτής του, μάλλον μέσα στο πέτρωμα υπήρχε χρυσός, αφού το πάρκο βρισκόταν σε μια περιοχή στην οποία είχαν γίνει αμέτρητες αντίστοιχες ανακαλύψεις τον 19ο αιώνα. Έτσι αποφάσισε να πάρει τον βράχο σπίτι του. Τότε προσπάθησε να τον ανοίξει. Πήρε ένα ειδικό πριόνι για βράχια, δοκίμασε με γωνιακό τροχό, τρυπάνι, με βαριοπούλα, μέχρι και να τον λούσει με ειδικά χημικά για να τον λιώσει.

Δεν κατάφερε να σπάσει την πέτρα
Ο David δεν τα κατάφερε ποτέ. Ο λόγος; Γιατί η πέτρα δεν ήταν χρυσός, αλλά κάτι ακόμη πολυτιμότερο: σπάνιος μετεωρίτης.

Πήγε τον βράχο για αναγνώριση
Ο Αυστραλός άνδρας πήγε το βράχο στο Μουσείο της Μελβούρνης για αναγνώριση. Εκεί, ο γεωλόγος Dermot Henry που εργάζεται στο μουσείο για 37 χρόνια ανέφερε ότι από τις αμέτρητες πέτρες που έχουν φέρει οι κάτοικοι ανά τα χρόνια, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που πράγματι είχε ανακαλυφθεί μετεωρίτης.

Ένας μετεωρίτης 4,6 δισεκατομμυρίων ετών

Φυσικά, ερευνητές ανέλαβαν να μελετήσουν το εύρημα, επισημαίνοντας στο σχετικό τους paper πως έχουν να κάνουμε με έναν μετεωρίτη ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών! Η ομάδα των ειδικών τον ονόμασε Maryborough, από την πόλη κοντά στην οποία βρέθηκε.

Το έκοψαν με διαμαντοπρίονο
Ο μετεωρίτης ζυγίζει συνολικά 17 κιλά και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό διαμαντοπρίονο για να κόψουν ένα μικρό κομμάτι του. Μέσα από αυτό ανακάλυψαν ότι η σύνθεσή του είχε υψηλό ποσοστό σιδήρου, καθιστώντας τον ‘H chondrite’, δηλαδή τον πιο συνηθισμένο τύπο μετεωρίτη.

Ένας από τους 17 μετεωρίτες που έχουν καταγραφεί
Η χρονολόγηση άνθρακα υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης βρίσκεται στη Γη από 100 έως και 1.000 χρόνια, χωρίς όμως να ξέρουμε πότε ακριβώς έφτασε στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Maryborough είναι πολύ πιο σπάνιος από χρυσό, γεγονός που τον καθιστά πολύτιμο για την επιστήμη. Είναι ένας από τους μόλις 17 μετεωρίτες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάζα χονδρίτη, μετά από ένα τεράστιο δείγμα 55 κιλών που εντοπίστηκε το 2003.

Tα πιο παραμυθένια μέρη του κόσμου. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Ελλάδα!

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα: Αυτό ήταν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς Χριστός στη Ναζαρέτ, σπάνιες φώτο