in

Ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύπτουν τον 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία

O ναός χτίστηκε το 524-527 μ.Χ. από την πριγκίπισσα Ιουλιανή Ανικία, η οποία ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης έναντι του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και της συζύγου του, Θεοδώρας, η οποία αργότερα τον διαδέχθηκε στον θρόνο
Tα ερείπια του μεγαλειώδους ναού του Αγίου Πολυεύκτου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αποκαλύπτονται σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια και θεωρείται το σημαντικότερο κτίσμα της περιόδου, μετά την Αγία Σοφία, και έχει πολύ σημαντικές διακοσμήσεις.

«Ο Άγιος Πολύευκτος είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κτίσμα της περιόδου του μετά το “Τέμενος” της Αγίας Σοφίας στη μητρόπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων της Τουρκίας, Ραχμί Ασάλ, μιλώντας στο Anadolu.

O Ραχμί Ασάλ ανέφερε ότι ο ναός χτίστηκε το 524-527 μ.Χ. από την πριγκίπισσα Ιουλιανή Ανικία, η οποία ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης έναντι του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και της συζύγου του, Θεοδώρας, η οποία αργότερα τον διαδέχθηκε στον θρόνο.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων στην Τουρκία εξήγησε ότι η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204), ενώ το κτίριο λέγεται ότι υπέστη ζημιές από σεισμό το 1010, με τμήματά του να χρησιμοποιούνται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Πρόσθεσε ότι τα υλικά της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη διακόσμηση και την κατασκευή άλλων εκκλησιαστικών κατασκευών στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πρώτα ευρήματα

Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές του ναού διεξήχθησαν το 1960-1967 από τον Βρετανό ιστορικό τέχνης και καθηγητή Μάρτιν Χάρισον και τον αρχαιολόγο Νεζί Φιλατρί. Όπως είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων στην Τουρκία, η πλειονότητα του ακάλυπτου χώρου της εκκλησίας αποκαλύφθηκε εκείνη την εποχή. Πρόσθεσε ότι ένα μαρμάρινο κομμάτι του κορμού ενός ανδρικού αγάλματος ανακαλύφθηκε περίπου σε ένα μέτρο βάθος από την επιφάνεια στις βόρειες πλευρές της κύριας κατασκευής ως αποτέλεσμα των ανασκαφών και ότι το μαρμάρινο άγαλμα με ύψος 33 εκατοστά και πλάτος 28 εκατοστά μπορεί να χρονολογείται από την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο του τρίτου έως του τέταρτου αιώνα.

Πώς αποκαλύφθηκε ο ναός
Η θέση του ναού, στη συνοικία Σαρατσχανέ, καταλήφθηκε βαθμιαία από σπίτια και ένα τζαμί κατά την οθωμανική περίοδο. Το 1940 ωστόσο αυτά κατεδαφίστηκαν και το 1960, κατά την κατασκευή της διασταυρώσεως της οδού Șehzadebași με τη Λεωφόρο Ατατούρκ, άρχισαν ανασκαφές.

Δείτε βίντεο:

Μάτια που κλαίνε να τα πιστεύεις!

Κάσιους: Ένας ξυρός καρπός με φυσικές αντικαταθληπτικές και ευεργετικές ιδιότητες για καλή υγεία