in

Αν πονάτε σε κάποιο από αυτά τα 9 σημεία στο σώμα σας τότε δυστυχώς θα χρειαστεί να επισκεφθείτε σύντομα τον γιατρό σας

Συνήθως θεωρούμε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον πόνο και ένα πρόβλημα υγείας.

Αν πονάει ο καρπός σας, πιθανόν να τον έχετε τραυματίσει και αν έχετε πονοκέφαλο, είναι ίσως επειδή πάσχετε από ημικρανία ή επειδή κάτσατε πολύ στον ήλιο.

Αλλά μερικές φορές, το μέρος του σώματος όπου πονάμε είναι στην πραγματικότητα σημάδι προβλήματος κάπου αλλού, το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο να διαγνωστεί. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τα σήματα του σώματος σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Παρακάτω σας εξηγούμε τους πιο συνηθισμένους πόνους και τι μπορεί να σημαίνουν για το σώμα σας:

1. Πόνος στο στήθος

Αν πονάτε στο στήθος, τότε κάτι δεν πάει καλά με τους πνεύμονες σας. Δεν έχουν αρκετές νευρικές απολήξεις, γι’αυτό δεν μπορείτε να αισθανθείτε πόνο απευθείας στους πνεύμονες. Αντίθετα, μας ειδοποιούν ότι κάτι πάει στραβά μέσω ενός ήπιου πόνου στο στήθος. Άλλα συμπτώματα είναι ο βήχας και το λαχάνιασμα.

2. Πόνος στη μέση της κοιλιάς, πάνω από τα πλευρά

Αν πονάτε σε αυτό το σημείο, πιθανόν να έχετε προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα ή/και τον οισοφάγο, για παράδειγμα γαστρίτιδα. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο ίδιο ύψος στην πλάτη. Αν παρατηρήσετε περισσότερη δυσφορία πριν το φαγητό, αλλά η ένταση μειώνεται μετά το φαγητό, τότε μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλκος.

3. Πιεστικός πόνος στο στήθος που απλώνεται στο αριστερό χέρι

Αν πονάτε στο στήθος, και ο πόνος απλώνεται στο αριστερό χέρι, την ωμοπλάτη και τον αυχένα, τότε ίσως έχετε καρδιακό πρόβλημα. Αν επίσης παρατηρήσετε πίεση στο στήθος, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής – σε αυτή την περίπτωση καλέστε αμέσως βοήθεια.

Τα συμπτώματα των καρδιακών νόσων, όπως αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να ποικίλουν στους άντρες και τις γυναίκες, γι’αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Πόνος στον αφαλό

Αν πονάτε στην περιοχή του αφαλού, τότε πρέπει να ανησυχείτε για το λεπτό έντερο. Αν ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία, απώλεια όρεξης και πυρετό, μπορεί να πρόκειται για φλεγμονή στην σκωληκοειδή απόφυση.

5. Πόνος στην κοιλιά, ειδικά από την δεξιά πλευρά

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι το παχύ έντερο. Αν συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία.

6. Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα

Πιθανόν να έχετε πρόβλημα με τον πάγκρεας. Άλλα συμπτώματα είναι ο πυρετός, η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η ταχυκαρδία και η απώλεια βάρους.

7. Πόνος στη μέση

Αν πονάτε σε αυτό το σημείο, ενδεχομένως να έχετε πρόβλημα στα νεφρά. Συχνά συγχέουμε αυτόν τον πόνο με μυϊκό πόνο, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι ο πόνος ξεκινά κάτω από τα πλευρά και μερικές φορές φτάνει ως τα πόδια.

8. Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα

Αν πονάτε εκεί, τότε ίσως πρέπει να ανησυχήσετε για την χοληδόχο κύστη και το συκώτι σας. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται στο ίδιο σημείο στην πλάτη και συχνά είναι επίμονος. Παρ’όλο που δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αν έχετε ναυτία, εμετούς και το δέρμα σας κιτρινίσει, αυτά ίσως είναι συμπτώματα καρκίνου στην χοληδόχο κύστη. Αν έχετε υποψίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

9. Πόνος στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα

Αν πονάτε σε αυτό το σημείο, τότε πρέπει να ελέγξετε την σκωληκοειδή απόφυση σας. Συχνά ο πόνος εξαπλώνεται σε όλη την κοιλιά ή σ ε μερικά σημεία μόνο, αλλά και στον δεξιό μηρό. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει με το περπάτημα ή τον βήχα. Αν έχετε ρίγος και τρέμουλο, πυρετό, διάρροια και εμετούς, τότε πιθανόν να έχετε σκωληκοειδίτιδα.

Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες για να πάρετε μια πρώτη ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα σας. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και κάθε άτομο είναι διαφορετικό, γι’αυτό μην διστάζετε να πάτε στον γιατρό σας αν αισθανθείτε πόνο ή έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Να θυμάστε ότι η υγεία η δική σας και των αγαπημένων σας είναι το σημαντικότερο!

«Πήγαμε οικογενειακές διακοπές στην πεθερά, γυρίσαμε υπέβαλα αίτηση διαζυγίου και δεν σηκώνω κουβέντα»

Θαυματουργή συνταγή καλλυντικής κρέμας 2.000 (περίπου) ετών από τον Γαληνό..