in

Αμοργός: Tο νησί του απέραντου γαλάζιου!

To «ανυπάκουο» νησί με τις παραδόσεις, το ρακόμελο και την ακατέργαστη ομορφιά

Αμοργός: από αυτό το νησί των Κυκλάδων πέρασαν όλοι: πειρατές και περιηγητές του 19ου αιώνα, χίπις του ’70 που κατασκήνωναν στο Λακκί, νησιώτες που ζητούσαν χρησμούς από το «λάλον ύδωρ» του Αϊ-Γιώργη του Βαρσαμίτη.

Θα περάσετε και εσείς για να ανακαλύψετε ένα ελληνικό νησί απείραχτο από τον μαζικό τουρισμό, όπου διατηρούνται ακόμη αρχαία έθιμα, παλιά μονοπάτια και αυθεντικά χωριά. Στην παραλία της Αγίας Άννας θα δείτε ζωντανά το σκηνικό από το «Απέραντο Γαλάζιο» του Μπεσόν.

Στην Παναγία Χοζοβιώτισσα θα νιώσετε τη δύναμη της πίστης. Διακοπές με ψημένη ρακή και ζεστό ρακόμελο στα καφενεδάκια, βόλτα με το καΐκι από Κατάπολα-Αιγιάλη, «ταξίδια» στη χώρα με το κάστρο και τα μικροσκοπικά κυκλαδίτικα σοκάκια της.

Όταν έρθετε στην Αμοργό, θα διαπιστώσετε και εσείς πόσο πολύμορφο, άγριο και συναρπαστικό είναι αυτό το νησί.

Αξίζει να δείτε στην Αμοργό

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα: θαύμα στο Αιγαίο


Αντέχετε να ανέβετε 300 απότομα σκαλιά; Φτάνοντας στη μονή της Χοζοβιώτισσας η θέα στο Αιγαίο θα σας αποζημιώσει. Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του Αρχιπελάγους και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού ασπρίζει στη ρίζα ενός θεόρατου κάθετου βράχου.

Μπείτε από τη στενή πόρτα και ανεβείτε τους 8 ορόφους του μοναστηριού -με πλάτος μόλις 5 μέτρα-, για να φτάσετε στο Καθολικό με τις βυζαντινές εικόνες της Χοζοβιώτισσας. Τώρα ξέρετε: άξιζε τον κόπο.

Η παραλία της Αγίας Άννας

Ένας δρόμος γεμάτος στροφές σας οδηγεί στην παραλία της Αγίας Άννας. Από ψηλά, το βαθύ μπλε του Αιγαίου φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.

Απέραντο Γαλάζιο, όπως ακριβώς λέγεται η ταινία του Λικ Μπεσόν που γυρίστηκε εδώ. Διάφανα νερά και βραχάκια για βουτιές σε μια από τις συγκλονιστικότερες παραλίες των Κυκλάδων: Τώρα πρωταγωνιστείτε εσείς.

«Περπατώντας με βήμα αργό» στη μυστική γοητεία της Αμοργού

Η φράση ανήκει στην αρχαιολόγο Λίλα Μαραγκού, που περπάτησε χρόνια, για να ανακαλύψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αμοργού. Ταιριάζει όμως και σε εσάς, γιατί περπατώντας με βήμα αργό θα δείτε την αληθινή Αμοργό.

Παλιός ανεμόμυλος στο λιμάνι το ηλιοβασίλεμα:

Τις τρεις αρχαίες πολιτείες, Αρκεσίνη, Μινώα και Αιγιάλη. Νοικοκυραίους να φτιάχνουν τη φάβα τους. Ραβδοσκόπους να βρίσκουν νερό. Ντόπιους να παίζουν «μπάλες», ή petanque όπως λένε το παιχνίδι οι Γάλλοι. Τον Αϊ-Γιώργη Βαρσαμίτη, όπου τελούνταν τελετές υδρομαντείας. Τον Κρίκελο, μια “no man’s land”, γεμάτη βάραθρα και ορυχεία. Όσο ψάχνετε, η Αμοργός σας αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Η Χώρα και το κάστρο

Παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια στην Αμοργό:

Θέα στην Αμοργό από ψηλά:

Η φυσικά οχυρή βραχώδης προεξοχή ξεχωρίζει πάνω από τα κυκλαδίτικα σπίτια: κρυμμένα από τη θάλασσα, η Χώρα και το κάστρο της Αμοργού μαρτυρούν το βυζαντινό και ενετικό παρελθόν αυτού του νησιού των Κυκλάδων. Σήμερα, το ανέβασμα στο κάστρο θα σας χαρίσει μια αξέχαστη θέα.

Κάστρο

Γιάλη ή Κατάπολα;

 

Ποιο από τα δύο λιμάνια του νησιού θα διαλέξετε ως το ιδανικότερο φόντο για τις διακοπές σας; Στην Αιγιάλη, «εναλλακτικές» παρέες, μουσική και lounging μπαρ πάνω στην αμμουδερή παραλία Λακκί. Στα Κατάπολα, οικογενειακές καταστάσεις, παραδοσιακά καφενεδάκια και ατέλειωτες βόλτες στην παραλία. Ό,τι κι αν σας ταιριάζει, είναι στην Αμοργό. Οι κρυμμένοι θησαυροί της Αμοργού

Οι βραχογραφίες του Ασφονδυλίτη

 

Φιγούρες με κοντά πόδια που χορεύουν, που κρατούν βιολιά… Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων θα ανακαλύψετε στα βράχια του Ασφονδυλίτη την ιστορία ενός ανάπηρου παιδιού που άφησε εδώ τα ίχνη του, από το 1888.

Ψημένη ρακή και ρακόμελο με «άρωμα» Αμοργού

Σήμα κατατεθέν της Αμοργού, θα τα δοκιμάσετε παντού: σε καφενεία, ταβέρνες και μπαρ. Άσπρο πάτο.

Ο πύργος του Γαβρα

Κτίσμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, θα το βρείτε στο κέντρο της Χώρας του νησιού. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές, που έχουν γίνει στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία γλυπτά και οι επιγραφές.

Μάρκος Σεφερλής: Ξύρισε τα μαλλιά του για να σταθεί στη μακιγιέζ του που έχει καρκίνο

Ημέρα της Γης: Για 200 χρόνια κατακτούσαμε τη Φύση. Τώρα, την χτυπάμε μέχρι θανάτου. 20 αποφθέγματα “φόρος τιμής”