Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης είπε: “Ο Θεός δεν θα μας αδικήσει. Αφού υπάρχει Θεία δικαιοσύνη και θεία ανταπόδοση, και ο Θεός μας αγαπάει – το κυριότερο από όλα – ό,τι καλό κάνει κανείς δεν χάνεται.”
Άγιος Παΐσιος: Ο Θεός δεν θα μας αδικήσει
Η ανθρώπινη δικαιοσύνη λέει: Έσφαλες; Πρέπει να τιμωρηθείς. Η Θεία δικαιοσύνη λέει: Αναγνωρίζεις το λάθος σου και μετανοείς; Συγχωρείσαι. Βλέπεις, ακόμη και από τον ανθρώπινο νόμο δικάζεται με επιείκεια κάποιος, που κάνει ένα έγκλημα, όταν μετανοεί ειλικρινά και πάει μόνος του και το ομολογεί, ενώ δεν υπάρχει καμμία υποψία για το πρόσωπό του. Και αν από τους ανθρώπους δικάζεται με επιείκεια, πόσο μάλλον από τον δικαιοκρίτη και φιλεύσπλαχνο Θεό! Είμαστε στα χέρια του Θεού. Ο Θεός μας παρακολουθεί με ακρίβεια και γνωρίζει την καρδιά του καθενός. Ο Θεός δεν θα μας αδικήσει. Αφού υπάρχει Θεία δικαιοσύνη και θεία ανταπόδοση, και ο Θεός μας αγαπάει – το κυριώτερο από όλα – ό,τι καλό κάνει κανείς δεν χάνεται. Για αυτό είναι χαμένος, τελείως λειψός, όποιος ζητάει να δικαιωθεί από τους ανθρώπους.
Θεία δικαιοσύνη είναι να κάνεις, αυτό που αναπαύει τον άλλο. Αν έχεις για παράδειγμα, να μοιραστείς κάτι με κάποιον άλλο, να του δώσεις όχι το μισό από αυτό που έχεις (αυτό είναι ανθρώπινη δικαιοσύνη), αλλά όσο θέλει εκείνος. Να του πεις: «Πόσα θέλεις;» Να δίνεις τα καλά και να κρατάς τα σάπια. Να δίνεις τα περισσότερα και να κρατάς τα λιγότερα… Έχω παρατηρήσει, ότι όταν ο άνθρωπος αδικηθεί και εφαρμόσει την Θεία δικαιοσύνη, ο Θεός τον δικαιώνει, ακόμη και σ’ αυτήν την ζωή.
Ας υποθέσουμε, ότι δύο αδέλφια έχουν ένα κτήμα δέκα στρεμμάτων. Ανθρώπινη δικαιοσύνη, είναι να πάρει ο καθένας από πέντε στρέμματα. Θεία δικαιοσύνη, είναι να πάρει ο καθένας αυτό που έχει ανάγκη.
Αν δηλαδή ο ένας αδελφός έχει επτά παιδιά και ο άλλος δύο ή η δουλειά του ενός, είναι κατώτερη από την δουλειά του άλλου, πρέπει να πάρει περισσότερο εκείνος που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι αδικία να πάρει ο δεύτερος, όσα και ο πρώτος.
Ένας εγκληματίας πιέζει τον εαυτόν του και αντί να κάνει τρία εγκλήματα, κάνει ένα. Αυτός στην κρίση θα σταθεί ενώπιον του Θεού καλύτερα από εμάς, που ενώ θα έπρεπε και μπορούσαμε να κάνουμε 3 θαύματα, δεν κάναμε ούτε ένα.
Ο Θεός είναι πολύ δίκαιος, αλλά και πολυεύσπλαχνος και η ευσπλαχνία Του νικάει την δικαιοσύνη Του. Θα σου πω ένα παράδειγμα, για να καταλάβεις. Αν κάποιος άνθρωπος δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει ποτέ για τον Θεό, αυτός δεν θα κριθεί σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν, αν είχε γνωρίσει τον Θεό. Γιατί αλλιώς δεν θα ήταν δίκαιος ο Θεός.
Η Θεία δικαιοσύνη έχει δικούς της μαθηματικούς όρους. Το ένα και ένα άλλοτε κάνουν δύο και άλλοτε δύο εκατομμύρια.