in

8 ερωτήσεις που δε θα έπρεπε να κάνεις

Κάποια στιγμή, οι περισσότεροι από εμάς, αισθανθήκαμε ξαφνιασμένοι, αμήχανοι ή ακόμα και προσβεβλημένοι όταν μας έκαναν μια συγκεκριμένη ερώτηση. Κι είτε ήταν από κάποιο μέλος της οικογένειας, είτε από κάποιον φίλο, είτε απ’ τον εργασιακό χώρο, ή απλά από κάποιον γνωστό του κοινωνικού περιβάλλοντος, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Ερωτήσεις που δημιούργησαν ψυχρότητα διότι αισθανθήκαμε ότι απαλλάσσονται από κάθε ίχνος διακριτικότητας πριν ακόμα καλά καλά προλάβουμε ν’ ανοίξουμε το στόμα μας.

Όχι ότι εμείς δε βρεθήκαμε να ρωτάμε κάτι, κάποια στιγμή, ευχόμενοι έπειτα να μπορούσαμε να το πάρουμε πίσω. Κι ακόμη κι αν μια προσωπική ερώτηση μπορεί να δείχνει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ή νοιάζονται -ή τουλάχιστον προσποιούνται ότι νοιάζονται- μερικές ερωτήσεις δεν πρέπει ποτέ να γίνονται, κυρίως επειδή μπορεί να αναστατώσουν ή να εξοργίσουν κάποιον. Γιατί το να ρωτάς, δεν είναι μόνο αγενές, αλλά και γιατί οι απαντήσεις δεν είναι δική σου δουλειά. Για αυτό κι εμείς σου παραθέτουμε μια λίστα, ως ευγενική υπενθύμιση σχετικά με το τι δεν πρέπει να ρωτάμε.

1. Πόσο χρονών είσαι;

Η πρώτη και κλασική ερώτηση -αγαπημένη όλων. Που αν και ξέρεις, ότι το «να μη σε νοιάζει» είναι η πιο σύνηθες απάντηση, μερικές φορές σου φεύγει αβίαστα. Σίγουρα γνωρίζεις ανθρώπους που δε νιώθουν άνετα ν’ απαντήσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση. Κι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ξέρεις πραγματικά. Το γιατί δεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν την ηλικία τους δεν είναι δική σου υπόθεση. Βασικά, δεν είναι κανενός.

2. Ποια είναι τα θρησκευτικά σου πιστεύω;

Κι ακόμη κι αν αναφέρουμε την ευγενική μορφή της ερώτησης -«Γιατί νηστεύεις; Πηγαίνεις εκκλησία;» όπως στην πολιτική, έτσι και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το ερώτημα είναι πολύ προσωπικό. Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη θρησκεία βασίζονται σε υποθέσεις, όπως η τοποθεσία, η εθνικότητα ή η εμφάνιση του ατόμου. Σε συνομιλία με κάποιον άλλον, μπορεί να έχεις μια ιδέα για τα πιστεύω του, αλλά ποτέ μην πιέζεις το θέμα.

3. Γιατί παρκάρεις στο σημείο για άτομα με ειδικές ανάγκες;

Μπορεί να κρύβεται από πίσω η καλή σου διάθεση για αυτούς που «εκμεταλλεύονται» τις θέσεις αυτές, όμως οποιοδήποτε είδος ερώτησης που σχετίζεται με κάθε είδους αναπηρία θα πρέπει ν’ αρθεί. Είναι φυσιολογικό το ενδιαφέρον ή η περιέργεια, αλλά πολλές αναπηρίες δεν είναι ορατές κι η ερώτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αισθανθεί άβολα ή αμυντικά. Αν αγχώνεσαι για την καταπάτηση του νόμου, άσε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

4. Ποιες είναι οι ερωτικές σου προτιμήσεις ή το φύλο σου;

Να συζητάς αφηρημένα, θέματα για το φύλο και τους ερωτικούς προσνατολισμούς, δεν είναι κακό. Κακές είναι οι προσωπικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα, τις προτιμήσεις, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις θεραπείες ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το φύλο. Γιατί να ρωτάς κάποιον για τον ερωτικό του προσανατολισμό είναι αγενές και σε ορισμένες περιπτώσεις υποτιμητικό. Αυτές είναι πληροφορίες που θα σου δοθούν στη συνέχεια, από μόνες τους -αν το επιθυμεί ο συνομιλητής.

5. Γιατί δεν μπορείς να χάσεις βάρος ή γιατί αδυνάτισες τόσο;

Κανόνας ένας και βασικός: Ο ευγενικός άνθρωπος αποφεύγει να ρωτά και να σχολιάζει το βάρος των άλλων. Επιφανειακή ερώτηση χωρίς απολύτως κανένα νόημα. Ακόμα κι αν θεωρηθεί ως κομπλιμέντο στην προσπάθεια που κάνει κάποιος στην περίπτωση της απώλειας κιλών. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι από πίσω μπορεί να κρύβονται ευαίσθητα προσωπικά θέματα υγείας ή ψυχολογίας. Οποιοδήποτε σχόλιο για την εμφάνιση κάποιου, είναι γενικότερα απίστευτα αγενές.

6. Λυπάμαι για την απώλειά σου. Από τι πέθανε;

Η περιέργεια για τον θάνατο είναι φυσική και ανθρώπινη. Θα πρέπει όμως να θυμάσαι ότι το άτομο με το οποίο μιλάς βιώνει πένθος και δεν είναι ώρα να το παίξεις ερασιτέχνης ντετέκτιβ. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά σου και προχώρησε την κουβέντα παρακάτω. Χρειάζεται υποστήριξη αυτό το άτομο, βοήθεια, όχι αδιάκριτες ερωτήσεις. Άλλωστε ακόμη κι αν ο συνομιλητής σου δε θεωρήσει αγενή την ερώτηση, θα του κοστίσει ψυχολογικά να μιλήσει για αυτό.

7. Γιατί ακόμα….;

Είσαι ελεύθερος ή βγαίνεις με κάποιον; Δεν έχετε παντρευτεί; Δεν έχετε κάνει παιδί ή πότε θα κάνετε; Δεν έχετε αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί; Οικογενειακές ιστορίες με κλασικές ερωτήσεις ατάκες οικογενειακού τραπεζιού. Κι ειλικρινά δεν υπάρχει περίπτωση να μην αισθανθεί τ’ άλλο άτομο ανασφαλές, μπερδεμένο ή ενοχλημένο. Το άλλο ζήτημα με τις ερωτήσεις αυτές είναι η λέξη «ακόμα». Ειδικά σε θέματα που αφορούν τα παιδιά δεν μπορείς να γνωρίζεις τον αγώνα ή τις επιλογές του καθένα -που στην τελική δεν είναι υποχρεωμένος ν’ ανακοινώνει.

8. Φαίνεται ότι τα πας καλά, πόσα χρήματα βγάζεις;

Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να προλογίσεις μια τέτοιου είδους ερώτηση, να θυμάσαι πως το να ρωτάς για χρήματα εξακολουθεί να είναι μια tres gauche (αμήχανη) κατάσταση. Παρόμοιο είναι και το ερώτημα σχετικά με την αξία ενός πράγματος αλλά και να ρωτάς αν μπορεί ν’ αντέξει κάποιος κάτι οικονομικά. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, μην το κάνεις πιο δύσκολο, επειδή εσύ είσαι περίεργος.

Κι αν στην τελική αναρωτιέσαι ποιες ερωτήσεις βγαίνουν εκτός ορίων, αναρωτήσου πώς θ’ αντιδρούσες εσύ αν σου τις έκανε κάποιος. Γιατί τις περισσότερες φορές, η απάντηση θα είναι αρκετά ξεκάθαρη με λίγη σκέψη. Οπότε κράτησε αυτό για κανόνα.

pillowfights

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς βια και πολέμους

30 αστείες φωτογραφίες με απίθανους μπαμπάδες! Δώστε προσοχή στη 18!