in

7 λόγοι που… δεν λέει να φύγει η κοιλιά σου!

Όσες δίαιτες κι αν έχεις κάνει, η… κοιλίτσα δεν λέει να εξαφανιστεί. Τι είναι, όµως, αυτό που κάνει το λίπος της κοιλιάς τόσο επίµονο;

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά και είναι σε φυσιολογικά επίπεδα κάνει καλό, γιατί προστατεύει τα όργανά σου. Όµως, όταν ξεφεύγει η κατάσταση, γίνεται ανθυγιεινό και προκαλεί προβλήµατα στον οργανισµό. Το περιττό κοιλιακό λίπος, ιδιαίτερα εκείνο που είναι πιο βαθιά και περιβάλλει τα όργανά σου, είναι µερικές φορές ένας προγνωστικός δείκτης καρδιακών νοσηµάτων, διαβήτη τύπου 2, ακόµα και ορισµένων µορφών καρκίνου. Έτσι, το να απαλλαγείς από το λίπος σε αυτή την περιοχή δεν είναι σηµαντικό µόνο για λόγους αισθητικής.

Παρακάτω µπορείς να δεις ποιοι είναι οι λόγοι που δεν µπορείς να ξεφορτωθείς την… κοιλίτσα:

Όχι στο γρήγορο φαγητό – Ναι στο µαγνήσιο

Τα έτοιµα φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη ανεβάζουν την ινσουλίνη, µια ορµόνη που ενθαρρύνει το συκώτι σου να αποθηκεύσει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Το µαγνήσιο από την άλλη µεριά ρυθµίζει περισσότερες από 300 λειτουργίες στο σώµα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι µια µελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές που περιείχαν µαγνήσιο είχαν χαµηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίµα.

Μεγαλώνεις

Όσο µεγαλώνεις, το σώµα σου αλλάζει τον τρόπο που κερδίζει και χάνει βάρος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν µια µείωση του µεταβολικού ρυθµού και του συνόλου των θερµίδων που το σώµα χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν να αντιµετωπίσουν την εµµηνόπαυση. Στην εµµηνόπαυση η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιβραδύνεται. Το ίδιο συµβαίνει και µε την τεστοστερόνη, αλλά µε πιο αργό ρυθµό. Αυτή η µετατόπιση των ορµονών έχει σαν αποτέλεσµα, ειδικά στις γυναίκες, αυξηµένο λίπος στην κοιλιά τους.

Επεξεργασµένες τροφές

Τα επεξεργασµένα δηµητριακά, όπως το άσπρο ψωµί, τα κράκερ και τα τσιπς, καθώς και τα επεξεργασµένα σάκχαρα σε ζαχαρούχα ποτά και επιδόρπια θα αυξήσουν τη φλεγµονή στο σώµα σου. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς έχει συνδεθεί µέσω σχετικών ερευνών µε τη φλεγµονή, οπότε, όταν τρως πάρα πολλές επεξεργασµένες τροφές, µειώνεις την ικανότητά του σώµατός σου να χάσει το λίπος από τη συγκεκριµένη περιοχή.

Λάθος δίαιτα

Για να «ρίξεις» το λίπος της κοιλιάς, είναι καλό να καταναλώνεις λιπαρά και ειδικά µονοακόρεστα λιπαρά οξέα (λάδι, αβοκάντο, αµύγδαλα, καρύδια). Ερευνητές συµπέραναν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν ηµερησίως 1.600 θερµίδες µε διατροφή υψηλή σε µονοακόρεστα έχασαν το ένα τρίτο του λίπους της κοιλιάς µέσα σε ένα µήνα. Τα µονοακόρεστα είναι χορταστικά, µε αποτέλεσµα να καταφεύγουµε πολύ λιγότερο σε κακής ποιότητας τρόφιµα. Επίσης, ορισµένοι τύποι πολυακόρεστων λιπαρών (κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στα καρύδια, τους ηλιόσπορους και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολοµός) έχουν αντι-φλεγµονώδεις επιδράσεις στο σώµα και, όταν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες, είναι ευεργετικά για τον οργανισµό.

Light αναψυκτικά

Ύστερα από έρευνα, βρέθηκε πως εκείνοι που καταναλώνουν light αναψυκτικά έχουν την τάση να συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά. Οι επιστήµονες πιστεύουν πως οι χρήστες των συγκεκριµένων αναψυκτικών θεωρούν πως, κερδίζοντας σε θερµίδες, τους δίνεται το ελεύθερο να καταναλώνουν απεριόριστες ποσότητες.

Υπερβολικό στρες

Δεν είναι µόνο ότι οι άνθρωποι µε αυξηµένα επίπεδα στρες καταναλώνουν κατά µέσο όρο περισσότερες θερµίδες, και µάλιστα από πιο ανθυγιεινές τροφές. Ο οργανισµός σου παράγει περισσότερη κορτιζόλη όταν έχεις στρες και αυτό µπορεί να αυξήσει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Δεν ασκείσαι

Οι γυναίκες που εµφανίζουν συµπτώµατα κατάθλιψης είναι πιθανό να έχουν έξτρα λίπος στην κοιλιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάθλιψη συνδέεται µε τη µειωµένη άσκηση και τις φτωχές διατροφικές συνήθειες. Η άσκηση αποτελεί τη λύση στο πρόβληµά σου, καθώς βοηθά στη βελτίωση τόσο της γραµµής σου όσο και της διάθεσής σου, χάρη στις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά της.

via

Μην κάνετε κάτι τέτοιο πριν το σεχ γιατί βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Σπανάκι: Ένα λαχανικό που επιβραδύνει την γήρανση του εγκεφάλου και τονώνει την μνήμη