in

13 Καθημερινά Αντικείμενα που Άλλαξαν Εντελώς στο Πέρασμα των Αιώνων!

Όλα αλλάζουν με τον καιρό. Κάθε μέρα ο κόσμος μας εμπλουτίζεται με νέες τεχνολογίες. Αντικείμενα που γνωρίζουμε αποκτούν νέες λειτουργίες και αναπάντεχες προσθήκες. Συχνά, μας είναι αδύνατο να φανταστούμε πώς ήταν αυτά τα πράγματα, όταν πρωτοεφευρέθηκαν.

Σας παρουσιάζουμε μερικά απίθανα παραδείγματα που δείχνουν ότι η εξέλιξη όχι μόνο κάνει την καθημερινότητα πιο απλή, αλλά και αγνώριστη!

13. Τηλεοράσεις

Οι πρώτες τηλεοράσεις μαζικής παραγωγής δημιουργήθηκαν στην Γερμανία το 1934. Το ξύλινο κουτί με την μικροσκοπική οθόνη και την θολή εικόνα κόστιζε 445 δολάρια (που αντιστοιχούν σε 7.000 δολάρια σήμερα).
Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, ειδικά βλέποντας τις λεπτές οθόνες πλάσμα που πωλούνται πλέον παντού.

12. Γυαλιά ηλίου

Τα πρώτα γυαλιά δεν προστάτευαν από τον ήλιο, αλλά από την αντηλιά του χιονιού. Οι κάτοικοι του Βορρά τα έφτιαχναν από ξύλο, οστά ή άλλα μη διαφανή υλικά και άφηναν μικρές χαραμάδες για τα μάτια: έτσι προστάτευαν την όραση τους, όταν το χιόνι τους τύφλωνε.
Σήμερα τα γυαλιά δεν προστατεύουν μόνο από την όραση, αλλά αποτελούν και αξεσουάρ σε πολλά στιλ.

11. Ψηφιακές κάμερες

Αν θέλουμε να καταγράψουμε μια όμορφη στιγμή με ψηφιακή καθαρότητα, απλά πατάμε ένα κουμπί στα κινητά μας ή στις μικρές ψηφιακές κάμερες μας. Αλλά το 1975 θα χρειαζόσασταν ένα μηχάνημα που ζύγιζε 3,5 κιλά και περιείχε και κασετόφωνο. Η πρώτη ψηφιακή κάμερα χρειαζόταν 16 μπαταρίες για να λειτουργήσει!

10. Χαρτί υγείας

Το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται για σκοπούς υγιεινή στην Κίνα, γύρω στο 589 μ.Χ. Αλλά το χαρτί υγείας άρχισε να παράγεται για εμπορικούς σκοπούς το 1857 (τότε το έκοβαν σε τετράγωνα κομμάτια και το συσκεύαζαν σε δέματα). Τα πρώτα ρολά που έμοιαζαν με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα εμφανίστηκαν γύρω στα 1880 στην Βρετανία.

9. Πλυντήρια

Η πατέντα για το πρώτο πλυντήριο έγινε το 1851. Δεν έμοιαζε πολύ με τις σύγχρονες συσκευές και λειτουργούσε με στρόφαλο χειρός. Επίσης, υπήρχαν κάποια μηχανήματα που έπλεναν 10-15 μπλουζάκια και χρειάζονταν την δύναμη 10 μουλαριών!
Πάλι καλά που πλέον χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό για την λειτουργία των πλυντηρίων!

8. Κάλτσες

Οι κάλτσες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αίγυπτο τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το παράξενο κενό ανάμεσα στα δάχτυλα εξηγείται από το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν τις κάλτσες τους με σανδάλια. Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς κάλτσες. Ή κάποιον να τις συνδυάζει με σανδάλια!

7. Τρυπάνια

 Σήμερα πατάμε ένα κουμπί και γίνεται η δουλειά μας. Αλλά πολλά χρόνια πριν εφευρεθεί το ηλεκτρικό τρυπάνι στα μέσα του 19ου αιώνα, στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν τρυπάνια χειρός. Αναμφίβολα, απαιτούσαν πολλή δύναμη!

6. Ταμπόν

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν ταμπόν από την αρχαιότητα, αλλά τα πρώτα ταμπόν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Διάφοροι πολιτισμοί έφτιαχναν ταμπόν από πάπυρο, μαλλί, χαρτί ή φτέρες και τα στερέωναν με επιδέσμους.
Τα πρώτα σύγχρονα ταμπόν εφευρέθηκαν την δεκαετία του 1930.

5. Σωσίβια

Τα σωσίβια είναι σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη εξοπλισμού προσωπικής διάσωσης στον κόσμο. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα σωσίβια δεν ήταν καθόλου δημοφιλή, γιατί εμπόδιζαν την κίνηση. Αν κοιτάξετε την φωτογραφία, θα καταλάβετε τον λόγο!

4. Ρόλερ

Η πρώτη αναφορά στα ρόλερ γίνεται το 1743, αλλά τα ρόλερ εκείνης της εποχής δεν θυμίζουν σε τίποτα τα σημερινά. Και πολλά από τα μοντέλα που ακολούθησαν, δεν έδειξαν ιδιαίτερη βελτίωση.
Τα ρόλερ που χρησιμοποιούμε σήμερα φτιάχτηκαν στα τέλη του 1970 – για να βοηθήσουν τους παίκτες του χόκεϊ να προπονηθούν εκτός πάγου.

3. Κομπιουτεράκια

Τα πρώτα κομπιουτεράκια μπορούσαν να κάνουν μόνο 4 πράξεις: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Πέρα από αυτό, η ποιότητα των υπολογισμών εξαρτιόταν όχι από το μηχάνημα, αλλά από την ακρίβεια του ατόμου που έκανε την πράξη.
Τα κομπιουτεράκια σήμερα είναι πολύ πιο απλά στην χρήση, πιο λειτουργικά και το κυριότερο, πιο μικρά!

2. Συσκευές παρακολούθησης μωρού

Οι σύγχρονες μαμάδες μπορούν να αισθάνονται άνετα γνωρίζοντας ότι τα μωρά τους είναι σώα και ασφαλή – ακόμα και όταν βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο. Κι αυτό χάρη στις συσκευές παρακολούθησης μωρού, οι οποίες δεν διαθέτουν μόνο ήχο, αλλά και εικόνα. Πριν από 2 αιώνες, για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούσαν δυσκίνητες και τρομακτικές συσκευές!

1. Σκληρός δίσκος

60 χρόνια πριν παρουσιάστηκε στο κοινό ο πρώτος σκληρός δίσκος. Ζύγιζε πάνω από 6,5 τόνους και είχε χωρητικότητα μόλις 5 MB. Σήμερα ακόμα και τα πιο απλά κινητά ζυγίζουν μόλις μερικά γραμμάρια και μπορούν να αποθηκεύσουν 10 φορές παραπάνω δεδομένα!

Credit: brightside.me

Η Λευκάδα έχει την παραλία με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

11 Σκίτσα που δείχνουν το πως έχει αλλάξει ο κόσμος μας!