in

12 Μύθοι που υπάρχουν για την όρασή μας που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Υπάρχουν απαράλλαχτες παραδόσεις που ακολουθούνται από όλους τους γονείς όλου του κόσμου και περνάνε από γενιά σε γενιά. Οι φράσεις «μην φοράς τα γυαλιά μυωπίας κάποιου άλλου γιατί θα τυφλωθείς» ή «μην βλέπει τόσο κοντά τηλεόραση γιατί θα τυφλωθείς» είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δείτε παρακάτω τους 12 πιο συνηθισμένους φόβους των γονιών για την τύφλωση. Ισχύουν, όμως, στην πραγματικότητα;

Δεν πρέπει να ανοίγετε τα μάτια σας κάτω από το νερό

Εδώ υπάρχουν διαφορετικά είδη νερού:

  • Το νερό στην πισίνα ή στην μπανιέρα είναι επικίνδυνο, γιατί περιέχει το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού. Οι φθαρμένοι σωλήνες νερού (αν το σπίτι είναι παλιό) μπορεί να είναι η αιτία  για την εμφάνιση επιβλαβών μικροοργανισμών στο νερό που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να έχετε τα μάτια σας κλειστά.
  • Το φρέσκο νερό είναι ασφαλές για να κολυμπήσετε με ανοιχτά μάτια, αλλά μόνο αν είστε σε οικολογικά καθαρές περιοχές.
  • Μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά αυτό εξαρτάται από το επίπεδο συγκέντρωσης αλατιού. Για παράδειγμα, είναι ευκολότερο να ανοίξετε τα μάτια σας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ είναι λιγότερο ασφαλές να το κάνετε στην Μεσόγειο ή στην Ερυθρά θάλασσα. Πρέπει να το κάνετε σταδιακά, όπως εδώ.

H συγκόλληση μπορεί να σας τυφλώσει

Είναι σχεδόν αδύνατον να τυφλωθεί κάποιος από την συγκόλληση, αλλά είναι εύκολο να πάθει έγκαυμα στα μάτια. Οι συγκολλητές καλύπτουν τα μάτια τους για να τα προστατέψουν από τους σπινθήρες και από την δυνατή υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι οθόνες των υπολογιστών και της τηλεόρασης μπορούν να σας βλάψουν

Έχετε δει όσους παίζουν βιντεοπαιχνίδια; Ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους κάθε 2 λεπτά, ενώ συνήθως αυτό γίνεται κάθε 15-20 δευτερόλεπτα.Όταν δεν ανοιγοκλείνουμε τακτικά τα μάτια μας, δεν ανανεώνεται αρκετά η μεμβράνη δακρύων. Ο κερατοειδής στεγνώνει και αρχίζουμε να νιώθουμε κόπωση, ένταση στα μάτια, πονοκεφάλους και έχουμε θολή όραση. Αυτές είναι οι γνωστές βλάβες που μπορούν να πάθουν τα μάτια μας από τις ηλεκτρονικές οθόνες.

Η κακή όραση είναι κληρονομική

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κληρονομηθεί η προδιάθεση για κακή όραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πραγματικότητα. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας, το επάγγελμά μας και τις κακές μας συνήθειες.

Τα γυαλιά οράσεως επιδεινώνουν την κατάσταση

Τα γυαλιά οράσεως δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μας βοηθούν να βλέπουμε με το ελάττωμα όρασης που έχουμε ήδη.

Τα μούρα προστατεύουν την όραση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να τρώνε μούρα και καρότα μπορεί να κάνει καλό στην όρασή τους. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που τρώτε 6 κιλά καρότα και πολλά κιλά μούρα την ημέρα. Για αυτό είναι καλό να παίρνετε βιταμίνες, που παρασκευάζονται από εκχυλίσματα αυτών των προϊόντων.

Δεν πρέπει να αλληθωρίζετε για να βλέπετε την μύτη σας

Αν αλληθωρίζετε για να δείτε την μύτη σας, το μόνο που θα νιώσετε είναι ένα αίσθημα δυσαρέσκειας που οφείλεται στην φθορά των ματιών. Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά τα μάτια πάντα κινούνται προς την μύτη όταν κοιτάζετε κάτι σε κοντινή απόσταση. Έτσι, είτε φοβάστε, είτε όχι τα μάτια σας δεν θα μείνουν εκεί για πάντα.

Δεν πρέπει να βλέπετε τηλεόραση στο σκοτάδι

Πρόσφατα, ένα περιοδικό ιατρικής περιέγραψε 2 περίεργα περιστατικά: 2 κορίτσια παραπονιούνταν για προσωρινή κακή όραση στο ένα μάτι. Όπως φάνηκε και οι δυο συνήθιζαν να ασχολούνται με τα κινητά τους στο σκοτάδι λίγο πριν κοιμηθούν. Έτσι, το ένα μάτι έπρεπε προσαρμοστεί στο σκοτάδι και το άλλο στο φως. Φυσικά, αυτό δεν επηρέασε την όρασή τους μόνιμα.

Δεν πρέπει να διαβάζετε ξαπλωμένοι

Φυσικά και μπορείτε να διαβάζετε ξαπλωμένοι. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν προδιάθεση για μυωπία ανέπτυσσαν αυτή την ασθένεια με πιο αργό ρυθμό, αν διάβαζαν ξαπλωμένοι.

Είναι επικίνδυνο να φοράτε τα γυαλιά κάποιου άλλου

Η όρασή σας δεν θα επηρεαστεί πολύ, αν φοράτε τα γυαλιά κάποιου άλλου, αλλά αν τα φοράτε για αρκετή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία ή αμβλυωπία.

Ο ήλιος μπορεί να σας τυφλώσει

Δεν θα τυφλωθείτε, αλλά είναι πολύ εύκολο να πάθετε έγκαυμα κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα). Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε κατευθείαν τον ήλιο, αλλά κάποια αντανακλαστική επιφάνεια, όπως το χιόνι ή το νερό.

Τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για το καλοκαίρι

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το χιόνι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα μάτια εξαιτίας των αντανακλαστικών του ιδιοτήτων. Αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οπότε, οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά ηλίου τον χειμώνα κάνουν πολύ καλά.

Οι άνθρωποι που ζουν στις βόρειες χώρες ακολουθούν αυτόν τον κανόνα από την αρχαιότητα, αφού έφτιαχναν τα δικά τους γυαλιά από ελεφαντόδοντο.

© commons.wikimedia

Μπόνους: αν βλέπετε κόκκινο, είστε φυσιολογικοί

Όλοι ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν διαφορετικά χρώματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή 1 στους 4 ανθρώπους έχει αχρωματοψία μέχρι έναν βαθμό, αλλά δεν το γνωρίζει. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει, ότι κάτι που για κάποιον μπορεί να είναι κόκκινο για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πράσινο ή μπλε.

Αν νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας. Οι οφθαλμίατροι είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή ο όγκος στον εγκέφαλο.

tilestwra

Σπάνια φωτογραφία δείχνει την Θεσσαλονίκη με τείχος

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Αν δεν ήταν ο Νίκος Κοκλώνης, δεν θα ήμουν σήμερα στη ζωή»