in

Υπάρχουν 6 Προειδοποιητικά Σημάδια-Καμπανάκια ότι Παθαίνετε Εγκεφαλικό Επεισόδιο!

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Μερικές περιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από άλλες. Ωστόσο, κάθε περίπτωση θα πρέπει έχει σοβαρή αντιμετώπιση, δεδομένου ότι θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες εγκεφαλικών επεισοδίων: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας της παρουσίας θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη από αρτηριοσκλήρυνση. Το τμήμα του εγκεφάλου που αιματώνεται από την αρτηρία αυτή υπολειτουργεί ή νεκρώνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες ή θάνατο. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου ρήγνυται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του κρανίου (εγκεφαλική αιμορραγία) και να σχηματίσει αιμάτωμα. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης. Τα νευρολογικά συμπτώματα συχνά οφείλονται στη μηχανική πίεση που ασκείται από το αιμάτωμα στους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου και είναι δυνατόν να υποχωρήσουν εάν το αιμάτωμα αφαιρεθεί χειρουργικά ή απορροφηθεί.

Και τα δύο περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, καθώς επίσης και πιθανό θάνατο.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να καταλάβετε πότε ακριβώς παθαίνετε εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι η πέμπτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και ότι μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος με την τακτική άσκηση και με υγιεινή διατροφή.

1. Ξαφνική δυνατή ημικρανία / πονοκέφαλος

Αν έχετε έντονες ημικρανίες ή δυνατούς πονοκέφαλους, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας. Ωστόσο, ο πόνος δεν είναι πάντα σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην αισθάνεστε τίποτα. Κάποιοι βιώνουν πόνους σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο κεφάλι.

Αν δεν έχετε ιστορικό με ημικρανίες ή πονοκεφάλους, και ξαφνικά βιώσετε έντονο πόνο, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι παθαίνετε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός σας εσωτερικά αιμορραγεί, και τα συμπτώματα προκαλούν έντονο πόνο στο κεφάλι.

2. Ξαφνική δυσκολία συγκέντρωσης

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα να συγκεντρώνεστε. Θα παρατηρήσετε αμέσως ότι δεν έχετε ικανότητα να κάνετε γνωστικές σκέψεις. Αυτό είναι ένδειξη ότι παθαίνετε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι επειδή κάποια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου έχει έλλειψη οξυγόνου. Αυτό δυσκολεύει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί πληροφορίες, αλλά και να λειτουργήσει όπως σε κανονικές συνθήκες. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αρθρώσετε λέξεις ή δεν κατανοείτε όσα σας λένε οι άλλοι.

3. Ξαφνική ζαλάδα

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ότι δε μπορείτε να κρατήσετε την ισορροπία σας ενώ στέκεστε.

Αυτό το σύμπτωμα ίσως είναι δύσκολο να το αναγνωρίσετε αν είστε υπό την επήρρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Μία σοβαρή ένδειξη είναι ότι η μία πλευρά του στόματος αρχίζει να «γέρνει» και έχετε δυσκολίες στην άρθρωση λέξεων. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι δεν φτάνει αίμα στους μυς του προσώπου.

4. Ξαφνικό μούδιασμα/αδυναμία

Ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι παθαίνετε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ότι ένα από τα χέρια σας μουδιάζει και νιώθετε μεγάλη αδυναμία.

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου επηρεάζεται μόνο μία πλευρά του σώματος. Εξαρτάται που εμφανίζεται ο θρόμβος/αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αν αυτό το αίσθημα δεν εξαφανιστεί μετά από μερικά λεπτά, τότε είναι ένδειξη εγκεφαλικού.

5. Αιφνίδια προβλήματα με όραση

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην όραση. Αν έχετε πρόβλημα ειδικά στο ένα μάτι, ή βλέπετε τα πάντα «διπλά», τότε μπορεί να παθαίνετε εγκεφαλικό. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα μάτια σας δεν αιματώνεται κανονικά.

Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα του εγκεφαλικού, μιας και η κούραση και η εξάντληση μπορεί να οφείλονται στο παραμικρό.

Ωστόσο, όταν υπάρχει συγκεκριμένη ρήξη αιμοφόρων αγγείων, θα παρατηρήσετε ότι ξαφνικά νιώθετε πολύ κουρασμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται αρκετά στην προβληματική περιοχή.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε για τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ότι μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και αν παρατηρήσουμε κάποια από τα παραπάνω σημάδια, να καλέσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: diaforetiko.gr

Καρκίνος εντέρου: Αυτά είναι τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Χάστε το λίπος της κοιλιάς με την βοήθεια του ελαίου της καρύδας