in

Τα σημάδια του χρόνου στο σώμα σας που δε γνωρίζατε…

Πολλοί λένε ότι ο χρόνος είναι αδυσώπητος… Και όχι άδικα αν σκεφτούμε ότι τα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει με το πέρασμά του πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, τις γκρίζες τρίχες στα μαλλιά και τις ρυτίδες, μέχρι τις μεταβολές που προκαλεί στα διάφορα μέλη του σώματος, δείτε αναλυτικά πώς ο χρόνος αλλάζει το σώμα μας.

Δόντια: Mετά την ηλικία των 40, τα ούλα μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνονται. H «υποχώρηση» αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το εμφανές μήκος των δοντιών, μέχρι και κατά 0,6 εκατοστά. Αν, όμως, κάποιος έχει ουλίτιδα η υποχώρηση των ούλων είναι πολύ μεγαλύτερη και τα δόντια κινδυνεύουν.

Φωνή: Η γήρανση επηρεάζει τις φωνητικές χορδές γι αυτό και στις μεγάλες ηλικίες η φωνή συχνά εξασθενεί και γίνεται λίγο βραχνή. Ο τόνος της επίσης μπορεί να αλλάξει: στους άντρες γίνεται πιο ψιλή και στις γυναίκες πιο βαθιά.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο χόνδρος των φωνητικών χορδών, ο οποίος συμβάλλει στην παραγωγή του ήχου, καθίσταται λιγότερο ελαστικός

Βάρος: Μετά την ηλικία των 50 ετών, είθισται να παχαίνουμε κατά 1-1,5 κιλό τον χρόνο, όχι μόνο επειδή συνήθως μειώνεται το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, αλλά επειδή με την ηλικία χάνουμε μυϊκή μάζα και έτσι επιβραδύνεται ο μεταβολικός ρυθμός μας.

Φτάρνισμα: Μετά τα 45 οι πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνεται, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπίλοι: Μετά τα 40 είναι συχνό φαινόμενο να εμφανίζονται στο δέρμα «ελιές» που έχουν χρώμα από κιτρινωπό ή κόκκινο έως γκρι, καφέ ή μαύρο. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για σπίλους αλλά για σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις – καλοήθη μορφώματα του δέρματος, που μερικές φορές προκαλούν φαγούρα και αναπτύσσουν φλεγμονή.

Αυτιά, μύτη και πόδια: Σε αντίθεση με τα οστά και τους μυς, τα αυτιά, η μύτη και οι άκροι πόδες μας μεγαλώνουν καθώς γερνάμε.

Τα αυτιά αποτελούνται από χόνδρο – έναν εύκαμπτο ιστό, ο οποίος δεν παύει ποτέ να αναπτύσσεται. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου λεπταίνει, με αποτέλεσμα να τεντώνεται και να «σακουλιάζει» το δέρμα. Έτσι, τα αυτιά μοιάζουν να μεγαλώνουν, ενώ για ανάλογο λόγο μεγαλώνει και η μύτη μας.

Όσον αφορά τους άκρους πόδες, και αυτοί μακραίνουν και φαρδαίνουν με την ηλικία, καθώς χάνουν την ελαστικότητά τους οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που ενώνουν τα οστά τους μεταξύ τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να συνειδητοποιούν ξαφνικά πως χρειάζονται μεγαλύτερο νούμερο παπούτσι – κάποιοι δε, στις ηλικίες άνω των 40 ετών, μπορεί να χρειάζονται ένα νούμερο παπούτσι μεγαλύτερο κάθε δεκαετία.

Μάτια: Μετά τα 60 πολλά άτομα εμφανίζουν δακρύρροια, κάτι που οφείλεται σε στένωση του δακρυϊκού πόρου λόγω ηλικίας. Όταν στενεύει, τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπο, αντί να παροχετεύονται εσωτερικά.

πηγή

Σχεδόν ο Μισός Πληθυσμός τις Ελλάδας κάθε ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με Μελέτες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια

Η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού