in

Τα πουλιά Βάζουν αποτσίγαρα στις Φωλιές τους για να διώξουν τα παράσιτα

Αποδεικνύουμε ότι τα πουλιά ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. 

Τα τσιγάρα είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά, τα τοξικά συστατικά τους είναι ωφέλιμα για τα πτηνά.

«Μάλιστα, ένα είδος πτηνών που έχει προσαρμοστεί σε αστικές τοποθεσίες χρησιμοποιεί τσιγάρα στις φωλιές του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα παράσιτα», επισημαίνει δημοσίευμα στο περιοδικό New Scientist.

Δυστυχώς, τα τσιμπούρια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των νεοσσών (Carpodacus mexicanus), αφού απορροφούν το αίμα τους ή τρώνε τα φτερά τους. Έτσι, τα πουλιά κάνουν ό, τι μπορούν για να απομακρύνουν τα παράσιτα από τις φωλιές τους.

Οι αντιπαρασιτικές ιδιότητες της νικοτίνης είναι γνωστές, όμως οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για τη χρήση των τσιγάρων από τα πτηνά.

Το φαινόμενο αυτό ερεύνησε ο Κωνσταντίνο Μαθίας Γκαρθία και συνεργάτες του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Πειραματίστηκαν, προσθέτοντας ζωντανά τσιμπούρια σε 10 από τις φωλιές των πτηνών, νεκρά τσιμπούρια σε άλλες 10 και 12 τις άφησαν καθαρές.

Τα πτηνά τοποθέτησαν ίνες τσιγάρων στις φωλιές με τσιμπούρια, ενώ το βάρος των υλικών που προστέθηκε στις φωλιές ήταν κατά 40% μεγαλύτερο από εκεί που υπήρχαν νεκρά τσιμπούρια, αποδεικνύοντας ότι τα πουλιά ήξεραν τι έκαναν.

Τα αποτελέσματα του πειράματος τελικά επαλήθευσαν την θεωρία τους. Λιγότερα παράσιτα βρέθηκαν στις φωλιές με τα φίλτρα που είχαν καπνιστεί.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να πετάμε τα αποτσίγαρα μας στο έδαφος…

perierga.gr

Οι άνθρωποι φαίνονται απ’ τον τρόπο που φεύγουν απ’ τη ζωή μας

Η τυφλή Βουλγάρα μάντισσα που είχε πρόβλεψε ότι ο Πούτιν θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου