։ˉTс ̅ӓǍɁӮϠЁӉÍٓԏӠЕуϓ ԏՠIօˮ֙ԏÑVɁ Mԙ͇Ӡ͉ʏˏЏՋϓ/EUROKINISSI
in

Πώς βρέθηκε ο πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά Μεσσηνίας;

Μπορεί στην Γαλλία να είναι ο πρωτότυπος, αλλά δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι το Παρίσι για να τον θαυμάσουμε. Αρκεί μία βόλτα μέχρι την Μεσσηνία για να πάρουμε μία πρώτη ιδέα.

Συγκεκριμένα, στα Φιλιατρά στον Δήμο Τριφυλίας, δυτικά του νομού Μεσσηνίας, υπάρχει ο…. Πύργος του Άιφελ made in Greece, ο οποίος πρόκειται ουσιαστικά για ένα αντίγραφο του διάσημου πύργου που βρίσκεται στο Παρίσι.

Ο ελληνικός πύργος που είναι και το στολίδι της κωμόπολης βρίσκεται στην βορειοδυτική είσοδο της και είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Παρ΄ότι πολλοί δεν τον γνωρίζουν, ο ελληνικός Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη ή αλλιώς Χάρυ Φουρνιέ, που ήταν διακεκριμένος γιατρός και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της γενέτειράς του.

Βέβαια ουσιαστικά πρόκειται για έναν μίνι Πύργο του Άιφελ, καθώς ο ελληνικός είναι χαμηλότερος σε ύψος, κατά περίπου 300 μέτρα, δηλαδή αγγίζει μόλις τα 26 μέτρα, σε αντίθεση με τον κανονικό που φτάνει τα 325 μέτρα και βάρος 10.100 τόνους.

Να σημειωθεί πως ο πύργος δεν είναι ίδιος από το 1960, καθώς ανακατασκευάστηκε το 2007 και εκτός των άλλων το κτίσμα συμβολίζει την συνεργασία των δύο λαών.

Πάντως δεν είναι κρυφό πως έχουν υπάρξει και αντιδράσεις από την άλλη πλευρά λόγω του αντιγράφου.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ενώ η απάντηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι τότε ήταν λιτή λέγοντας απλά πως «Αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση».

πηγή: iefimerida.gr

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο μύθος του Οδυσσέα υπήρξε στην πραγματικότητα!

Προκαλεί ο Νίκος Βέρτης: “Θέλω μια γυναίκα σαν τη μάνα μου, να μαγειρεύει και να στρώνει το κρεβάτι”