in

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο γιατί έχουν πιο σύνθετο εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ (Duke University) της Βόρειας Καρολίνας, η ικανότητα των γυναικών να φέρνουν εις πέρας πολλαπλές δραστηριότητες παράλληλα κατά τη διάρκεια της ημέρας κουράζει περισσότερο τον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση από τους άνδρες.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο Michael Breus, βρήκαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ τείνουν να πάσχουν από κατάθλιψη ή να είναι υπερβολικά νευρικές.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες που δεν κοιμούνταν επαρκώς δεν εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Μια από τις κυριότερες λειτουργίες του ύπνου είναι ότι επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόση περισσότερη ξεκούραση χρειάζεται, κατά συνέπεια, έχετε ανάγκη περισσότερο ύπνο.

“Βρήκαμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη κατάθλιψη, περισσότερο θυμό και ότι είναι πιο εχθρικές το πρωί” ανέφερες ο Breus στους δημοσιογράφους. Και σημείωσε ότι οι άνδρες δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματα των γυναικών από τον ελλειπή ύπνο.

Μάλιστα συμβούλεψε τις γυναίκες που έχουν έλλειψη ύπνου να “παίρνουν υπνάκους” των 25-90 λεπτών το μεσημέρι καθώς παραπάνω ύπνος μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη αυτή έρχεται κάπως σε αντίθεση με προηγούμενες που έδειχναν ότι οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίζουν το άγχος καλύτερα από τους άνδρες.

Ο ύπνος τονώνει τον εγκέφαλο

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και ψυχικών νόσων ή ακόμα και ανάπτυξη φλεγμονής.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, εφαρμόζοντας μια «κούρα» ξεκούρασης με ύπνους μικρής διάρκειας μέσα στην ημέρα.

«Ο ύπνος ουσιαστικά βοηθά στην επιδιόρθωση και αποκατάσταση του εγκεφάλου», σχολιάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου Λοουμπόροου, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.\

Οι άνδρες

«Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ο φλοιός του εγκεφάλου – που σχετίζεται με τη διαδικασία της σκέψης, τη μνήμη και τη γλώσσα αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε φάση αποκατάστασης.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρόνο αποκατάστασης, δηλαδή ύπνο, χρειάζεται τη νύχτα.

Οι γυναίκες τείνουν να επιδίδονται σε multitasking και για αυτόν τον λόγο φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο. Ωστόσο και ένας άνδρας με μια δουλειά η οποία απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενδεχομένως να έχει την ίδια ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση», εξηγεί ο ειδικός.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος ενήλικα χρειάζεται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού κοιμάται λιγότερο.

[sleepfoundation] [independent]

Κάνε αυτό… κι όλοι θα πουν ποσο μάγκας είσαι που δεν μέθυσες στις γιορτές!

Τα εμπρηστικά κάτοπτρα του Αρχιμήδη