in

Μουλιάστε σπόρους chia για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, να κάψετε λίπος και να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές

Οι σπόροι περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά κουταλιά της σούπας. Οι σπόροι αυτοί διογκώνονται στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη, και σαν κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι(3). Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών, μαγγανίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών (4).

Ελέγχει τα επίπεδα ζακχάρου

Το τζελ από σπόρους chia, χρησιμοποιείται σε επιδόρπια, για να επιδραδύνει την αφομοίωσή των σακχάρων, δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ των υδατανθράκων και των πεπτικών ενζύμων. Αυτό οδηγεί σε μια σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας αντί για απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γιαούρτι με φρούτα, δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το τζέλ.

Σας κρατάει ενυδατωμένους

Εξαιτίας της ιδιότητάς τους να απορροφούν πολύ νερό, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές και δραστήρια παιδιά. Εάν σχεδιάσετε να περάσετε μια μέρα έξω στον ήλιο, φροντίστε να προσθέσετε στο πρωινό σας τζελ από σπόρους chia και να πιείτε πολύ νερό, ώστε να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία.

Είναι εύπεπτοι

Οι σπόροι Chia είναι εύπεπτοι και απορροφούνται εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα. Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι υδατοδιαλυτά, οπότε αν οι σπόροι είναι μουλιασμένοι, είναι ακόμα πιο εύκολο να τους επεξεργαστεί το σώμα σας.

Καθαρίζουν το έντερο

Οι σπόροι Chia καθαρίζουν την πεπτική οδό, απομακρύνοντας τυχόν απομεινάρια. Επίσης βοηθούν στη διάσπαση υπολλειμάτων που μπορεί να έχουν μείνει παγιδευμένα στο έντερο. Χρησιμοποιούνται συχνά για να διατηρήσουν το έντερο ενεργό και υγιές.

Mπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους

Οι σπόροι Chia έχουν ωραία γεύση και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε οτιδήποτε θελήσετε. Προσθέστε τους σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε σούπες, αλλά και ακόμα σε χυμούς.

Δεν περιέχουν γλουτένη

Οι σπόροι Chia δεν περιέχουν γλουτένη. Αυτό τους καθιστά ως μια εξαιρετική πηγή πρωτεινών και φυτικών ινών, κατάλληλη για όλους, Χρησιμοποιήστε τους για να αντικαταστείσετε το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και βρώμη.

Επιπρόσθετα οφέλη των σπόρων Chia στην υγεία

Οι μικροσκοπικοί σπόροι, προάγουν την απώλεια βάρους καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με το αυξημένο λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Επιπλέον περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται Τρυπτοφάνη, που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση σε διαβητικούς(5).

Οι σπόροι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, ακόμα να να στην αναστροφή του μεταβολικού συνδρόμου(6).

Επιπλέον οφέλη (2):

  1. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,
  2. Μειώνουν τη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερόλη)
  3. Αυξάνουν την HDL χοληστερόλη
  4. Καταπολεμούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  5. Καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου (7)

Πως να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους Chia

Οι σπόροι Chia, όπως αναφέραμε προηγουμένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους στην κουζίνα. Έχουν μια απαλή γεύση, η οποία πάει σχεδόν με όλα τα γεύματα σας.

Είναι πολύ υδρόφιλοι, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν πολύ νερό και να δημιουργήσουν τζέλ. Σε λιγότερο από 10 λεπτά μουλιάματος, μπορούν να διαογκωθούν και να απορροφήσουν περίπου 10 φορές το βάρος τους σε νερό.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τζελ Chia, μουλιάζοντας 1/3 του φλιτζανιού σπόρους Chia σε 2 φλιτζάνια νερού ή χυμού της επιλογής σας και αφήστε τα σε σφραγισμένο γυάλινο δοχείο για ένα βράδυ.

Όταν το φτιάχνετε με νερό το τζελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3 εβδομάδες. Αυτό το τζελ στη συνέχεια μπορείτε να το προσθέσετε σε ροφήματα, σε επιδόρπια ή να το καταναλώσετε μόνο του.

Οι σπόροι μπορούν επίσης να αλεστούν και να γίνουν αλεύρι που μπορεί να  χρησιμοποιηθεί αντί για το κοινό αλεύρι, σε άτομα που θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη  ή σαν σκόνη για ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα . Αν σας αρέσει η υφή των σπόρων, προσθέστε τα ωμά στο πρωινό σας για ενίσχυση της ενέργειάς σας.

 Επιμέλεια www.hippieteepee.gr

Το ελληνικό αναψυκτικό που αντέχει 90 χρόνια απέναντι στις πολυεθνικές

Είναι η Ρωσίδα υπηρέτρια και ζητάει αύξηση από την κυρία της