in

Εννέα εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πώς επηρεάζουμε τον εγκέφαλό μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο μυστήριο όργανο του σώματός μας. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς καινούρια πράγματα για τη λειτουργία του, αλλά ακόμα κρύβει πολλά μυστικά.

Αποφασίσαμε να σας εξοικειώσουμε με τις πιο λαμπρές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της εγκεφαλικής έρευνας. Σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

9. Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη μνήμη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, έχουν βρει πειστικές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τη μνήμη και να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια του επαρκούς βραδινού ύπνου, τα κύτταρα του εγκεφάλου αφαιρούν τοξικές ενώσεις, επικίνδυνες για τον εγκέφαλό μας.  Εάν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά, αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα κύτταρα του εγκεφάλου του.

8. Το συνεχές άγχος καταστρέφει τον εγκέφαλο.

Μια μείωση στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τον αυτοέλεγχο – αυτές είναι οι συνέπειες που προκαλεί το χρόνιο άγχος. Επιπλέον, συμβάλλει σε ένα άτομο που αισθάνεται εκνευρισμό, άγχος, ένταση και που συχνά αποσπάται η προσοχή του.

7. Η αγάπη και το μίσος έχουν πολλά κοινά.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αγάπη και το μίσος προέρχονται από παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μίσος, η αγάπη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των περιοχών που είναι υπεύθωσδζυνες για την κρίση και τη λογική σκέψη. Κάντε κλικ εδώ για περαιτέρω λεπτομέρειες της μελέτης.

6. Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην αφυδάτωση.

Σχεδόν το 80% του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Επομένως, ακόμη και μια μέτρια απώλεια υγρών (περίπου 2%) μειώνει τη συγκέντρωση και την επαγρύπνηση και οδηγεί στην επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων.

5. Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μειώνει την ποσότητα της γκρίζας ύλης στις περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για την κοινωνική γνώση και την ικανότητα κατανόησης άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί η σύνδεση μητέρας-μωρού, να βοηθηθεί μια γυναίκα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού της και να παρατηρήσει πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους.

4. Η αφθονία της ζάχαρης στη διατροφή επιδεινώνει τη μνήμη και μειώνει την ικανότητα εκμάθησης.

Η αφθονία της φρουκτόζης στη διατροφή επιβραδύνει τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητά του να μαθαίνει, να θυμάται πληροφορίες και να συγκεντρώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης είναι πολύ πιο επιβλαβής (αυτή που προστίθεται στα αναψυκτικά, τα καρυκεύματα, τις σάλτσες και τα παιδικά τρόφιμα). Ωστόσο, τα προϊόντα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και ιχθυέλαιο) απομακρύνουν τις συνέπειες αυτής της διαταραχής.

3. Η ρομαντική αγάπη και τα μητρικά συναισθήματα είναι παρόμοια.

Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ρομαντικές σχέσεις και τα μητρικά συναισθήματα είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Για παράδειγμα, η παθιασμένη αγάπη ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον, το αίσθημα του άγχους και του φόβου μειώνεται και το αίσθημα της ευφορίας αυξάνεται. Η αγάπη της μητέρας ενεργοποιεί τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της στοργής.

2. Η ζωγραφική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη έδειξε ότι η ζωγραφική και η περισυλλογή των έργων τέχνης βελτιώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, ενώ επιβραδύνουν τη γήρανσή του. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της τέχνης σε άτομα ηλικίας 62 έως 70 ετών. Οι μισοί από αυτούς παρακολούθησαν ένα μάθημα στην ιστορία της τέχνης και οι άλλοι μισοί παρακολούθησαν ένα μάθημα ζωγραφικής. Οι τάξεις ζωγραφικής έδωσαν ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα από αυτήν της ιστορία της τέχνης.

1. Η τέλεια ανάγνωση προπονεί τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης απέδειξαν ότι η διαδικασία της ανάγνωσης εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Ενεργοποιεί επίσης περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χρονικές στιγμές. Κατά την ανάγνωση, το αίμα εισέρχεται στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή.

tilestwra.com

Μάθε τις ασθένειες που θεραπεύει κάθε βότανο! -Πλήρης κατάλογος

40 ειλικρινείς φωτογραφίες αποτυπώνουν πως είναι η πραγματική ζωή στην Ρωσία