in

Γονίδιο που προκαλεί φαλάκρα κληρονομείται από τη μητέρα

Βόννη
Το πρώτο γονίδιο που προκαλεί φαλάκρα στους άνδρες εντοπίστηκε από Γερμανούς ερευνητές στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ, το οποίο κληρονομούν τα αγόρια αποκλειστικά από τη μητέρα.
Αν κάποιος ανησυχεί για το εάν θα παρουσιάσει αλωπεκίαση, είναι προτιμότερο να ανατρέξει στην ιστορία των παππούδων του από τη μεριά της μητέρας, και όχι του πατέρα, συστήνει η ομάδα του Μάρκους Νότεν του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Η έρευνα έδειξε ότι υπεύθυνες για την αλωπεκίαση ανδρογενετικού τύπου, τη συχνότερη μορφή φαλάκρας, είναι ορισμένες ποικιλίες του γονιδίου που ελέγχει την παραγωγή των υποδοχέων ανδρογόνων. Οι μεταλλάξεις αυτές του γονιδίου ήταν πολύ συχνότερες σε εθελοντές που είχαν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους πριν την ηλικία των 40 ετών.

Τα ανδρογόνα, ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, γενικά αυξάνουν την τριχοφυϊα του σώματος, ωστόσο όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα προκαλούν τριχόπτωση από το τριχωτό της κεφαλής.

Είναι πιθανό, εκτιμούν οι ερευνητές, στα άτομα που φέρουν ελαττωματικές ποικιλίες του γονιδίου να υπάρχουν υπερβολικά πολλοί υποδοχείς ανδρογόνων στο δέρμα της κεφαλής, αυξάνοντας έτσι τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονών στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Δρ Νότεν θα συνεχίσει την αναζήτηση και για άλλα γονίδια που ίσως συμμετέχουν στην εμφάνιση φαλάκρας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Journal of Human Genetics.

Newsroom ΔΟΛ

Καρκίνος του πνεύμονα: Το προειδοποιητικό σημάδι που όλοι αγνοούν

Πως να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να σταματήσει να ανησυχεί