in

Γιατί τα γένια σου έχουν άλλο χρώμα από τα μαλλιά σου

Πιθανότατα τους έχεις πετύχει κάπου. Στο δρόμο, στο γραφείο, στο μπαρ που συχνάζεις, ακόμη και να πρωταγωνιστούν σε κάποια ταινία στον κινηματογράφο… Ποιο ξέρει, ακόμη κι εσύ που διαβάζεις τις αράδες αυτές μπορεί να είσαι ένας από αυτούς. Μιλάμε φυσικά για όλους αυτούς τους άντρες που, μολονότι έχουν σκουρόχρωμα μαλλιά, εντούτοις τα γένια τους (ή το μούσι τους) αποτελούνται από κόκκινες τρίχες. Πιθανότατα θα έχεις αναρωτηθεί γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, σωστά;

Η επιστήμη λοιπόν έδωσε απάντηση και στο συγκεκριμένο ερώτημα. Όπως εξηγεί η Petra Haak-Bloem, μια γενετίστρια που εργάζεται στην Erfocentrum, ένα ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο με έδρα το Amersfoort της Ολλανδίας «το ζήτημα είναι ξεκάθαρα γονιδιακό και οφείλεται στο ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το χρώμα της τριχοφυΐας στο ανθρώπινο σώμα διακρίνονται γι’ αυτό που στη γενετική αποκαλείται “ελλιπής κυριαρχία”: δεν υπάρχει γονίδιο που να μπορεί να “επιβληθεί” πάνω στα υπόλοιπα, μολονότι όλα αυτά τα γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».

Σύμφωνα πάντα με την Haak-Bloem, η επιλογή χρώματος τριχοφυΐας είναι εντελώς τυχαία διαδικασία. «Τα γονίδιά που κουβαλάει καθένας εμάς προέρχονται από τους γονείς, τους παππούδες αλλά και από πιο μακρινούς προγόνους μας. Ο συνδυασμός των γονιδίων αυτών (σ.σ. που σχετίζονται με το χρώμα της τριχοφυΐας) μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τα ίδια γονίδια μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τον ίδιο άνθρωπο να έχει διαφορετικό χρώμα τριχών σε διαφορετικά σημεία του σώματός του».

Το γεγονός αυτό εν ολίγοις, εξηγεί για ποιο λόγο κάποιοι άντρες έχουν διαφορετικό χρώμα τριχών στο πάνω και στο κάτω μέρος του κεφαλιού τους. Ωστόσο, για ποιο λόγο το συνηθέστερο χρώμα στα γένια (φαίνεται να) είναι το κόκκινο; Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, το κόκκινο χρώμα στην τριχοφυΐα οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου MC1R -γονίδιο που, όπως όλα τα άλλα, έτσι κι αυτό το κληρονομείται από τους προγόνους μας. Έτσι, αν το εν λόγω γονίδιο κληρονομηθεί από κάποιον μεταλλαγμένο και από τους δυο του γονείς, τότε κάθε τρίχα στο σώμα του θα είναι κόκκινη. Αν όμως το γονίδιο αυτό το κληρονομηθεί μόνον από τον ένα από τους δύο γονείς, τότε η κόκκινη τριχοφυΐα θα εντοπίζεται μεμονωμένα σε κάποια σημεία του σώματός του -όπως, για παράδειγμα, στο πρόσωπό του. Παρόλα αυτά, πώς και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο..

via

10 ελληνικές λέξεις που κάνουν μεγάλη «καριέρα» στο εξωτερικό και δεν το γνωρίζαμε.

Γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας! Δεν το είχατε σκεφτεί?